2021. március 7., vasárnap

HETI ABSZURD: TUDVÁN TUDJÁK

NÉPSZAVA
Szerző: N.B.GY.
2021.03.07.


...Az egészségügyi rendszert oldalba rúgó kormányzati intézkedések esetében egyelőre csak az eszköz látszik: az orvosok és a szakdolgozók jogállását és életét alakító, újraírt szabályok. Illetve ismertek még a jogszabály hatályba lépésének a következményei: a mintegy 110 ezer egészségügyi dolgozóból 5 ezer nem szignálta az új szerződést. Hadd álljon itt az országos kórház-főigazgató kedves kommentje, miszerint így egyértelműen nem romlik majd a betegellátás színvonala, hanem jobbul. Ha ez így megy, akkor talán az orvosok és ápolók felét ki kellene rúgni, és a gyógyítási nívó nagyszerűségét mérni sem lehet majd. 

De vissza a kormány céljaira. A hivatalos verzió szerint a betegekért teszi mindezt a kabinet, hogy klasszabbul törődjenek velük, és senki ne maradjon ellátás nélkül. Csak ha valaki egy háromlábú szék egyik tartóoszlopát (vagy csak a felét) lefűrészeli, az ülőalkalmatosság borul. Ahogy az így is recsegő/fújtató egészségügyből sem lehet büntetlenül kivonni embereket. Persze eh­hez a felismeréshez nem kell lumennek lenni – úgyhogy valószínűleg a hatalom is tudatában van mindennek. Hogy mégis mi motiválja a kabinetet, arról legfeljebb összeesküvés-elméleteket lehet építeni. Például van a bűnátpakolási tétel: ha tudod, hogy rosszat tettél, kelts olyan látszatot, mintha más lenne a hibás. Ez a jelen helyzetben annyit tesz, hogy ha az egészségügy egyértelműen összeomlik a harmadik hullám miatt (jórészt azért, mert az állam nem tett semmit, hogy megtámassza az ellátórendszert), akkor idéz elő olyan helyzetet, hogy ezt másokra kenhesse, például a gyógyítás robotosaira. Akik nem átallnak a járvány közepén felállni, miközben a kormány most pumpálta fel a béreket. 

Szóval meglehet, pontosan tudta a kabinet, mit idéz elő. És egy jó bűnbak minden pénzt megér. Ahogy valószínűleg a vakcinabeszerzésnél sem bénakacsáskodott a kormányzat, amikor nem hívta le a Magyarországnak biztosított, uniós beszerzésű Moderna-vakcinát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.