2021. március 16., kedd

HÚSZEZER MAGYAR ÉLETÉT MENTHETNÉ MEG EGYETLEN SZŰRŐPROGRAM ÁTALAKÍTÁSA

G7.HU
Szerző: CSANÁDI MARCELL
2021.03.16.


A vastagbélrák magas halálozási aránnyal járó, korai szakaszban kevés tünetet mutató ráktípus. Végzetes következményeinek elkerülésében a szűrésnek kiemelt jelentősége van. Sajnos a betegség miatt az Európai Unió 27 tagállamából Magyarországon haltak meg a legtöbben 2017-ben. Leginkább az 50 éven felülieket fenyegető betegségről van szó, ez a korosztály pedig a magyar társadalom egyre nagyobb részét képezi, így az érintettek száma beavatkozás nélkül csak nőne.

A szűrővizsgálatok általános célja a betegség vagy a fokozott kockázat korai felismerése, majd a kockázat csökkentése és a betegség korai kezelése. Az Európai Bizottság ajánlása alapján a rosszindulatú daganatok közül három esetén javasolt népegészségügyi célú, szervezett szűrési programot biztosítani a lakosság számára. Ezek a méhnyak-, emlő-, valamint a vastag- és végbélszűrés. Ezekben az esetekben ugyanis megfelelő minőségű és mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a szűrésre használt módszer hatásos, csökkenthető a daganat miatt bekövetkező halálozás mértéke, és a szűrési program költséghatékony módon működtethető.

Magyarországon a jelenlegi vastagbél-szűrőprogram 2018 decemberében kezdődött. Kulcsszereplői azok a háziorvosok, akik önkéntesen csatlakozhattak a programhoz. Feladatuk, hogy az 50 és 70 év közötti pácienseiket bevonják a szűrési programba, amely fájdalommentes székletvizsgálatot jelent. Az ehhez szükséges tesztet a háziorvosok adják át, és abban az esetben, ha a vizsgálat eredménye a székletben elváltozásra utaló jelet mutat, a háziorvosok továbbítják a pácienseket az eredmény hátterének kivizsgálására. A szűrőprogram mindenkinek szól 50 és 70 éves kor között, de jelenleg a tesztre való meghívást csupán az ilyen korúak közel fele kapja meg, a meghívottaknak pedig csak 40 százaléka él a lehetőséggel. Emiatt ebben a formában a szűrőprogram a 2050-ig bekövetkező vastagbélrák miatti halálozások számát mindössze nagyjából 6,2 százalékkal tudná csökkenteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.