2021. március 22., hétfő

ILYEN, AMIKOR A JÁRVÁNYADATOKAT NEM POLITIKAI HASZONSZERZÉSRE HASZNÁLJÁK, HANEM TÁJÉKOZTATÁSRA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.03.22.


"Köszönjük a felhasználóinknak a számos érdekes javaslatot és észrevételt, amelyeket a fejlesztő és elemző csapattal együttműködve beépítettünk a COVID 19 információs weboldal egyes részeibe."


Péntek reggel egy felugró ablakban ez az üzenet fogadta a látogatókat a cseh egészségügyi minisztérium koronavírus tájékoztató honlapján. A szöveg pedig nem a Magyarországon megszokott politikai reklám: a csehek itthonról nézve tényleg döbbenetesen részletes, de ami még fontosabb, a járványhelyzet megítélése szempontjából fontos és használható adatokat osztanak meg.

A tájékoztató honlapjuk pedig valóban folyamatosan bővül. Miközben nálunk az elmúlt nagyjából tíz hónapban a megyei térkép átszínezésével és a rendőrségi intézkedések napi frissítésével sikerült fejleszteni a koronavirus.gov.hu-t, addig Csehországban bárki megnézheti, hogy az egészségügyi kapacitásokból mennyit visz el a Covid, hogy a régiójában hány 35 és 44 év közötti nő kapta eddig el a betegséget, hogy az adott járásban mennyien veszítették életüket, vagy hogy múlt hét kedden egy adott kórházban hány embert oltottak be AstraZenecával.

A továbbiakban azt mutatjuk be, hogy a járvány szempontjából néhány kiemelten fontos mutatóról mennyit lehet tudni itthon, illetve Csehországban, és miért fontosak ezek a különbségek. (Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az adatkezelés cseh útja csodafegyver lenne a járvány kezelésében – Csehország még hazánknál is rosszabbul áll a lakosságarányos halálozásban -, hiszen az egyéb téren elkövetett hibákat* nem ellensúlyozza, és nyilván az elérhető vakcinák mennyiséget sem befolyásolja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.