2021. március 23., kedd

JOGERŐS BÍRÓSÁGI ÍTÉLETET TÁMADOTT MEG A BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKE

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2021.03.23.


Nem nyugszik bele egy, a bírósági kinevezési gyakorlatot érintő, jogerős bírói döntésbe az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Senyei György Barna a Kúriával takaríttatná el az elődje, Handó Tünde által hagyott „romokat”, miután jogerősen pert nyert Vasvári Csaba fővárosi törvényszéki bíró a Hivatallal, pontosabban annak korábbi elnöke, Handó Tünde gyakorlatával szemben.

Senyei György úgy fordult a Kúriához, hogy nem tudni, érdemben miért vitatja azt, amit a bíróság jogerősen is megállapított: hiába rangsorolták mindannyiszor az első helyre Vasvári bírói pályázatát, amit a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt állásra adott be, Handó Tünde, az OBH akkori elnökeként újra és újra érvénytelenítette a pályázatot, érdemi indoklás nélkül. A jogerős ítélet kimondta: Handó jogellenesen járt el, és a jogsérelmet orvosolni kell. Azután fordult a Telex az OBH-hoz kérdéseivel, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közölte, jogerősen pert nyertek az OBH-val szemben.

Vasvári Csaba a Fővárosi Törvényszéken dolgozó bíróként 2017-ben pályázott a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói állásra. A pályázatát első helyre rangsorolták, de hiába: az OBH elnöke nem helyezte át a megpályáztatott álláshelyre, inkább érvénytelenítette az egész eljárást – érdemi indoklás nélkül. Nem sokkal azután azonban, hogy indokolatlannak ítélte meg a bírói hely betöltését, Handó újra meghirdette ugyanazt az álláshelyet, erre viszont megint Vasvári pályázata került első helyre. Így Handó Tünde (aki Szájer József volt fideszes EP-képviselő felesége) ismét érvénytelenítette a pályázatot, és kezdődött a folyamat elölről.

A – többi között – az Európai Unió Bíróságához intézett beadványa miatt, ellene indított fegyelmi eljárás nyomán elhíresült bíró azonban nem hagyta annyiban, és pert indított az OBH elnöke, valamint akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék, illetve a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen.

Első fokon Vasvári Csaba nyert is, de a másodfokon eljáró bíróság megszüntette az eljárást. Ezután került a Kúriára az ügy, ahol hatályon kívül helyezték a másodfokú döntést, és új másodfokú eljárás lefolytatását rendelték el. Ebben márpedig a Győri Ítélőtábla jogerősen Vasvári Csabának adott igaza, a jogerős ítélet pedig már nem nemcsak Handó Tünde eljárásának jogellenességét állapította meg, de fontos garanciákat fektetett le a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.