2021. március 18., csütörtök

„KÉREM A POLITIKUSOKAT: FÜGGESSZÉK FEL A CENZÚRÁT!” – ORVOSKAMARAI VEZETŐ AZ OLTÁSI RENDSZERRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.03.18.


Miközben elismeri az oltási program sikereit, kemény szavakkal bírálja hibáit, arra kérve az embereket, hogy ne a háziorvosokat vádolják a rendszer gyengeségei miatt. Kiosztja a sajtót is, amelynek egy része elhallgatta, másik része pedig szerinte eltorzította a mondandóját. Szijjártó László gyermekgyógyász, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke évekkel ezelőtt Hollandiából tért haza családjával. Szerinte nem szerencsés a járvány miatt amúgy is leterhelt háziorvosokra bízni az oltási kampány megszervezését, mert az a járványügy dolga. A főorvos a következő nehéz hetekben a katasztrófamedicina szabályait érvényesítené, és véget vetne az egészségügyiek elhallgattatásának.


Van önön sapka?

– Inkább kalap. Tudnia kell, hogy csak a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökéként válaszolhatok. Ha levenném az elnöki kalapom, akkor egészségügyi munkavállaló lenne belőlem, aki csak az országos vezetőség engedélyével nyilatkozhat, és a kéziratot is be kellene küldeni egyeztetésre.

Vigyázni fogok a kalapjára. Ritkán készítek úgy interjút, hogy valaki egész nap nem válaszol a felkérésre, majd este felhív, hogy azonnal induljak Győrbe. Kijárási tilalom alatt, pecsétes papírral érkeztem az otthonába.

– Sajnálom, de egész nap a sürgősségi osztályon dolgoztam, enni, inni, a mellékhelyiségbe kimenni sem volt időnk. A mentők 95 százalékban koronavírusos betegekkel érkeznek, és sorban állnak, míg egyáltalán fogadni tudjuk őket, annyira sok súlyos eset jön.

Lázas, fulladó betegeknek kell sorban állniuk?

– Amíg jól vannak, megfelelő a vérük oxigéntelítettsége, a koronavírusos betegek az otthonukban vannak. Ha a helyzet romlik, és oxigénre van szükségük, akkor felvesszük őket a kórházakba, ahol extra oxigénvételi pontokat alakítottak ki. Ám sok helyen még ez is kevés. Ha megtelik egy intézmény, akkor a betegeket máshova viszik. Nagy a baj, és a helyzet a következő napokban még romlani fog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.