2021. március 29., hétfő

MINDEN FONTOS INFORMÁCIÓ A VAKCINÁKRÓL, EGY HELYEN

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.03.29.


Ahogy egyre többféle koronavírus elleni vakcina kap engedélyt Magyarországon, az oltásra jelentkezők is egyre több különböző gyártmányból választhatnak. A kínálat bővülésével azonban egyre nehezebb követni, hogy mi a különbség a vakcinák között. Ebben a cikkben röviden, tömören összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az itthon felhasználható vakcinákról.

Az alábbiakban a Magyarországon már használt vagy engedélyezett vakcinák jellemzőit vesszük sorra. Ha akár az európai uniós, akár a magyar hatóság új vakcinát engedélyez, kiegészítjük a cikket – ahogy a már most is benne szereplő vakcinák adatait is frissíteni fogjuk, ha lényeges változás történik, hogy később is újra fel lehessen csapni ugyanezt a cikket, ha kérdése támad.

Mivel a vakcinákról szinte naponta záporoznak az új információk, igyekeztünk a legalapvetőbbekre szorítkozni, és ezekben is a már biztosra vehető, megerősített információknál maradtunk a legfrissebb, de még bizonytalan eredmények helyett. A vakcinák hatásosságánál például azt az értéket tüntettük fel, amely alapján engedélyt kaptak, és amely az alkalmazási előírásban hivatalos adatként szerepel. Más esetekben, például a két oltás között kihagyott időnél, a magyarországi gyakorlatot vettük alapul.

A vakcinákat a magyarországi engedélyezés sorrendjében tekintjük át. A megnevezésükben a köznapi használatot követjük, azaz a legtöbb helyen a gyártó nevét tüntetjük fel, de az orosz és az indiai vakcinánál magát a vakcina nevét.

Az ellen nem véd?

A variánsok elleni hatásosságra itt most nem térünk ki külön, mert nagyon kevés még a kézzelfogható adat erről, és ami már elérhető, az sem perdöntő. Jó hír, hogy a mostanra Magyarországon is dominánssá vált brit variáns ellen gyakorlatilag mindegyik vakcina hatásosnak tűnik. A dél-afrikai és a brazil variáns már keményebb diónak bizonyulhat, azonban több vakcinánál az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy bár kevésbé, de kialakítanak védelmet ezek ellen is. A súlyos megbetegedés ellen feltehetően ezek esetében is védenek.

Először egy táblázatban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy ha tényleg siet, rögtön lássa a lényeget, és össze tudja hasonlítani a vakcinák közti különbségeket:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.