2021. március 5., péntek

ÖSSZEERESZTETTÜK AZ ALDI-LIDL-PENNY HÁRMAST A TESCÓVAL, EZ LETT BELŐLE

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.03.05.


Tavaly január óta minden hónap utolsó napján elvégezzük ugyanazt a bevásárlást két népszerű diszkont élelmiszerboltban, az Aldiban és a Lidlben. Kísérletünk első 12 hónapja alatt, 2020 és 2021 januárja között két fő célunk volt: egyrészt az árak változását regisztráltuk, másrészt azt is szerettük volna közelebbről látni, hogy az Aldi és a Lidl között csak kívülről tűnik-e nagynak a hasonlóság, vagy ezt a képzetet a számok is alátámasztják.

Az első kérdésre január végén kaptunk először érdemi választ. Ahogy egy hónapja meg is írtuk, az általunk szubjektív szempontok szerint összeállított (azaz nem hivatalos, és nem reprezentatív) fogyasztói kosárban mi éves szinten átlagosan 5,3 százalékos árcsökkenést mértünk. Azóta azt is tudjuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal ugyanezen időszak alatt hivatalosan 3,9 százalékos inflációt mutatott ki (természetesen egészen más, sokkal szélesebb merítésű, statisztikailag megalapozott módszertannal).

Ez azt jelenti, hogy egy rendszeresen ugyanazt, szinte csak alapélelmiszereket vásárló család az Aldiban és a Lidlben egyáltalán nem azt az árváltozást tapasztalja, mint amit a hivatalos statisztika kimutat.

Ha a részletekre vagy kíváncsi, a szubjektív alapú fogyasztói kosarunk a mondat végén lévő csillagra kattintva nyílik meg (és hangsúlyozzuk, hogy az 5,3 százalékos éves diszkont árcsökkenés csak erre vonatkozik, és csak az Aldiban, illetve a Lidlben számolva érvényes).*
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.