2021. március 2., kedd

ÚGY ÉRZI, ÁTVERTE A BANK, A BIZTOSÍTÓ? ÉRDEMES KÜZDENI! - SOKSZOR JÁRT SIKERREL A PANASZOS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.02.


Több mint minden negyedik érdemben elbírált fogyasztói panasz esetében legalább részben sikerrel járt a panaszos – derült ki a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) 2020-as jelentéséből. A megkötött egyezségek aránya a határon átnyúló ügyekben volt a legmagasabb.


Közzétette a tavalyi évről szóló jelentését a PBT (a fenri kép a jelentésben szerepel). A Magyar Nemzeti Bank mellett működő testület elsősorban egyezség létrehozását kísérli meg a felek között, ha ez eredménytelen, döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítése érdekében (az eljárás díjmentes). Mint kiderült, 2020-ban a legnagyobb arányban változatlanul a Budapesten és Pest megyében élők kérték a PBT segítségét pénzügyi fogyasztói jogvitájuk megoldásában. Igazuk keresésében a nyugat-dunántúli, az észak-alföldi régió lakosai váltak aktívabbá, mint a korábbi években.

Tavaly közel háromezer új ügy érkezett a PBT-hez. Az év első napján még folyamatban volt 669 üggyel együtt így 3658 üggyel foglalkoztak. Az érdemi elbírálásra alkalmas kérelmek aránya 80,2 százalék volt.

A fővárosiak és a Pest megyeiek lakosságarányosan a PBT megalakulása óta is felülreprezentáltak. Hasonló lett egyébként 2020-ban a helyzet Zala megye és Hajdú-Bihar megye területén élők esetén is. Ágazatok szerint tavaly változatlanul a hitelintézetek és a biztosítók ügyfelei fordultak legnagyobb számban a testülethez. Előbbi 1,7 ezer, utóbbi pedig közel 1,1 ezer ügyet jelent.

A PBT tavaly érdemi elbírálást követően 2,5 ezer ügyet zárt le. Több mint minden negyedik esetben legalább részben sikerrel járhatott a panaszos. Összesen ugyanis 606 egyezség, 25 kötelezés és 6 ajánlás született. Meglepő módon, a koronavírussal, karanténnal és korlátozásokkal terhes évben a testület több kötelezést és ajánlást hozott, mint a megelőző évben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.