2021. március 12., péntek

ÚJ SZAKASZBAN A MÉDIÁÉRT FOLYÓ KÜZDELEM

HÍRKERESŐ
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.03.12.


Március 15-e alkalmából a főváros sajtódíját vehette át a Klubrádió. Az elismerés azonban feltehetően nem kárpótolja őket azért, hogy a médiahatóság viszont érvénytelenítette az eddigi frekvenciájukra beadott pályázatukat. A médiajogász szerint mindez világosan jelzi, hogy új fázisába lépett a médiáért folytatott harc.


Sajátságos módon, de eddigi politikájához hűen ünnepelte a magyar sajtószabadság napját a jelenlegi hatalom. A Fidesz mindenkori kiszolgálója, a Médiatanács alig pár nappal március 15-e előtt „nyertes nélkül” zárt le a 92.9-es Mhz frekvenciára kiírt pályázatot. Vagyis érvénytelennek minősítette az immár egyetlen jelentkező, a Klubrádió pályázatát. Jogi érvekkel is igyekeztek döntésüket alátámasztani, de többet mond itt egy másik idézet. A Klubrádió szerkesztősége kitartó munkát végez az objektív tájékoztatásért, a sajtó- és szólásszabadság megőrzéséért. Ez persze már a főváros sajtódíjának indoklásában szerepel. Ezt az elismerést Csengery Antal polihisztorról, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltatlanul háttérbe sorolt hőséről nevezték el és az idén – többek között – a Klubrádiónak ítélték. A kormányzat ezt olvasva feltehetően megerősítve látja a rádió működésével szembeni valamennyi ellenérzését. És bizonyára készül rá, hogy – ahol csak tudja – továbbra is ellehetetlenítse tevékenységét.

Érthető a Klubrádió Zrt. igazgatósági elnökének dühe, amivel a Klikktv-ben is kommentálta a Médiatanács határozatát. Arató András többek között aljasnak és jogellenesnek nevezte a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a hatóság többek között kedvezőtlen pénzügyi mutatóikra hivatkozott, miközben benyújtottak egy részletes üzleti tervet, amelyben szerepelt, miképpen válik a mérleg pozitívvá, ha elnyerik a közösségi frekvenciát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.