2021. április 29., csütörtök

A FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.04.28.


A SZERK.


A SZERK.
Ezt akartátok?

Visszavonják a putyini mintára alkotott civiltörvényt, de amit kitaláltak helyette, abban sem lesz sok köszönet. A kormány a múlt héten nyújtott be törvényjavaslatot a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvény hatályon kívül helyezéséről.

A SZERK.
Velezrada

Prágában van némi hagyománya az elnöki palotához kapcsolódó demonstrációknak, pró is, kontra is.

PUBLICISZTIKA

BRETTER ZOLTÁN
Tézisek az Antitézisekből
Tamás Gáspár Miklós új könyvéről

Sokan mondják Gazsiról, hogy pozőr, s váltogatja ideológiáit. Csakhogy a lenyűgöző, káprázatos tűzijáték közben gyakran megfeledkezünk arról, hogy megszámlálható, gondosan elhelyezett szerkezetekből lövik a látványt.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/17.


BELPOL

INTERJÚ
Török Gábor: "Az előválasztás akár ronthatja is az ellenzék esélyeit"
Török Gábor politikai elemző

Bár a 2022-es választásnak hosszú idő után először valódi tétje lesz, erőforrásbeli fölénye miatt továbbra is a Fidesz az esélyesebb – véli a politikai elemző.

INFORMÁCIÓS SZTRÁJK AZ EGYETEMEKEN
Közjó az oroszlán szájában

Az egyetemi autonómiáról szóló információs sztrájkot tartottak a múlt héten több magyarországi felsőoktatási intézményben. Az áttérés az alapítványi fenntartásra már kész tény a legtöbb egyetemen, de hogyan élik meg ezt az érintettek? És milyen lehetőségeik vannak az érdekérvényesítésre?

ROVÓ LÁSZLÓ, A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM REKTORÁNAK PÁLYAKÉPE
A hálás kinevezett

Erős politikai nyomásra lett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora 2018-ban. Az idén Fidesz-kompatibilis módon vezényelte le az alapítványi átszervezésről döntő szenátusi ülést, de fedőállást és szép fizetést biztosított a Botka László polgármesterrel szemben folytatott kampány kormánypárti irányítójának is.

EGY RÁGALMAZÓ GYŰLÖLETBLOG ÉS A HELYI FIDESZ-VEZETÉS KAPCSOLATA
Konzervatív értékeink

Hazaárulózik, libernyákozik, buzizik, de leginkább a helyi ellenzék képviselőiről ír nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodásokat egy gyulai gyűlöletoldal, amely ellen feljelentés született.

KÜLPOL

A FUDAN EGYETEM TERJESZKEDÉSE
A párt élüzeme

A sanghaji székhelyű Fudan Egyetem működése a legszembeszökőbb példája a neomaoista ideológiával felütött akadémiai kapitalizmusnak. A tudás megszerzésének és továbbadásának új, kínai módszerei­vel a nyugati demokráciák egyelőre nem tudnak mit kezdeni.

INTERJÚ
„Merényleteket fogunk leleplezni”
Eliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó portál alapítója

Felderítették a szíriai kormány vegyifegyver-támadásait, rábizonyították az oroszokra az MH–17 lelövését, felfedték a Szergej Szkripalt megmérgező titkos ügynököket, leleplezték a Navalnij elleni gyilkossági kísérletet. Laptop előtt oldottak meg bűntényeket, amelyeket a hatóságok nem tudtak vagy akartak feltárni. A Bellingcat alapítója lazításként elkószált ebek után kutat – a neten.

SORKÖZ

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Tágabb volt a világunk”
Kada Júlia műfordító

A világirodalom számos jelentős művét fordította le magyarra, és 25 évig szerkesztette a Nagyvilág versrovatát. Munkái között a legkülönfélébb szerzők művei szerepelnek Agatha Christie-től kezdve a Nobel-díjas Kazuo Ishiguróig.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
A filmíró
Ingmar Bergman: Munkanapló

„Helló, Bergman. A gyakorlati kérdéseket hagyd másra. Te csak foglalkozz azzal, amit te hozol létre, semmi mással. Mégpedig most. És ne szomorkodj, és ne félj” – így szólítja meg önmagát Ingmar Bergman hat évtizeden át vezetett Munkanaplójában, amelynek az 1955 és 1974 közötti időszakot felölelő első része immár magyarul is olvasható.

KÖNYVMELLÉKLET
A líra élre tör

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

KÖNYVMELLÉKLET
Pillantás a konvenciókra
Yasmina Reza: Babilon

Milyen kevés kell ahhoz, hogy két ember sorsa összeérjen!

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Végül megjöttünk
Szőke Béla Miklós: A Karoling-kor Pannóniában

A kora középkori história egyik legrejtélyesebb időszaka a Kárpát-medence története a honfoglalás előtti évtizedekben.

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Az anyanyelvem hazája”
Yasmina Reza író

Színdarabjai tették világhírűvé, a Művészet vagy Az öldöklés istene megjárta a Broadway-t, a West Endet és a pesti színházakat is. A magyar felmenőkkel bíró szerzőt egyebek közt Kertész Imréről, Nicolas Sarkozyről és a zsidó humorról kérdeztük.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Milétoszi emberünk
Carlo Rovelli: A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma

Igazán nem szívesen lennék mostanság a tudomány helyében. Nap mint nap kommentelők száz­ezrei lincselik, csalhatatlan netes publicisták kérdőjelezik meg a pozícióját, s miközben (mellék)terméke, a technológia nélkül már rég mozdulni sem tudunk, ő maga mintha egyre haszontalanabbnak tűnne a józan paraszti ész birtokosai számára.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Ki tud többet a Szovjetuniónál?
Szergej Lebegyev: Augusztus gyermekei

A „nemzedéke legjobbjának” kikiáltott 40 éves szerző regénye a Szovjetunió felbomlását követő zavaros időkben játszódik. Lebegyev ebben a zavarosban töltötte tinédzseréveit, mégsem kezd nosztalgiázni, anekdotázni, pedig lenne miről.

KÖNYV
Marjet Huiberts: Ádi, a kiskalóz

Ádi egy vitorláshajón él az apukájával és a többi kalózzal, Szikla Szilárddal, Faláb Jakabbal, Kacskakezű Karcsival, Néma Noéval és a többiekkel, csupa erős férfi, nő nincs köztük egy sem.

KÖNYV
Rachel Cusk: Körvonal

„És vajon a két életvezetés közül (benne élni a pillanatban és rajta kívül élni) melyik a valóságosabb?” – kérdezi a regény különös narrátora, aki bár közvetlenül, egyes szám első személyben beszél, mégis több mint tisztes távolból.

RÉS A PRÉSEN
„Szcenográfiának nevezem”

Juhász Tibor költő, íróval beszélgettünk

ZENE


INTERJÚ
„18 családtagom kísért ki a reptérre”
Songoro Fatime zenész

Songoro Fatime meghatározó alakja volt a budapesti underground életnek, Song-óra néven koncertsorozatot szervezett, több neves zenekarban játszott. Édesapja szülőföldjén, Tanzániában próbálja átvészelni a járványt.

LEMEZ
Run Over Dogs: Now Let the Monsters Shine

A lassan tízéves zenekar az utóbbi időkben alig hallatott magáról, aminek a legfőbb oka a frontember, Czeglédi Szabolcs önbizalomvesztése volt: alkotóként és színpadi zenészként egyaránt mély hullámvölgybe került, egy ideig komolyan fontolgatta, hogy felhagy a zenéléssel.

LEMEZ
Arcade Fire – Owen Pallett: Her

„A jövő, melyben az operációs rendszerek Scarlett Johansson hangján szólalnak meg, mégiscsak egy édes álom”

MI A KOTTA?
Bekerítve

Klasszikus zenei programajánló a 2021/17. hétre

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ
Bízzatok bennünk!
Shakespeare/37

A Trip hajó webszínházának online sorozatához 37 ismert magyar költőt, írót kértek fel egy-egy Shakespeare-dráma szabad feldolgozására.

TÁNC
Slippery, avagy Kicsúszik a szánkon

A kortárs táncot és a stand-upot keresztező sorozatot indított az Aulea Alapítvány; ismert előadókat láthatunk közéleti, társadalmi problémákra reflektálni a 10–15 perces jelenetekben, akik közben táncolni, nevettetni sem szégyellenek.

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Rejtélyes fecskefészek

Amikor Sztupa és Troché fontolóra vették, hogy beszálljanak a seggmedve-kereskedelembe, csak a név tartotta őket visza.

Szüret 2021/17.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét tudomány 2021/17.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/17.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Egy self-made man története”
Patrice Gueniffey történész Napóleon emlékéről

Franciaországban heves viták folynak arról, milyen formában emlékezzenek meg május 5-én Napóleon halálának 200. évfordulójáról. Erről és a napóleoni örökségről beszélgettünk a korszak ismert kutatójával.

LOKÁL

BICIKLIS BALESETEK BUDAPESTEN
Nézz a szemébe!

Egyre többen bicikliznek Budapesten, és még többen tennék, ha nagyobb biztonságban éreznék magukat. Mik a tipikus baleseti helyzetek és okok, és mit tehet a kerékpáros testi épségéért maga a biciklista, az autós és a közlekedés szervezője?

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Alaptorta

Hófehér, túrókrémes piskóta – alaprecept

ÉTEL, KIHORDÓ
Ukrán Udvar

Sózott hering, szoljanka, pirozski.

MIKROFILM

TORRENTMOZI
Őrülettel fenyeget
Mona Fastvold: The World to Come

A szerelmes nem tudja megírni saját szerelmi regényét, elbeszélni saját szerelmének történetét, írta némiképp ironikusan a szerelemnek egész könyvet szentelő filozófus, Roland Barthes.

TÉVÉSOROZAT
The Nevers

Paradox módon Joss Whedon egyszerre vette ki részét a szuperhős sagák aranykorának elhozatalában és kifárasztásában.

TORRENTMOZI
Land

Az elvonulásnál, a természethez való visszatalálásnál kevés urbánusabb elgondolás van leírva, -filmezve. Végtére is szép a táj, különösen napkeltekor, jó hallgatni a lombok susogását, nézni a madarak röptét meg az őzeket a pataknál.

FILM
Amerikába jöttem 2.

Vannak helyek, ahol a nyolcvanas évek sosem ért véget, ilyen hely lehet az is, ahol az Amerikába jöttem folytatásának ötlete megfogant.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.