2021. április 14., szerda

A NAGY NEMZETI KONZULTÁCIÓS BLÖFF: ORBÁNÉK MOST NEM AKARTAK TÚL SOK VÁLASZOLÓT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.14.


„Minden eddigi nemzeti konzultáció blöff volt, a mostani pedig köztük a legnagyobb” – mondja Szentpéteri Nagy Richard, aki szerint szó nincs arról, hogy a kormány kudarca lenne a kitöltött kérdőívek minden eddiginél alacsonyabb száma. Orbánék ugyanis az akció belengetése és a megvalósítás között eltelt időben rájöttek, hogy a nyitás-csukás kavalkádjában jobb elsunnyogni ezt a mostani konzultációt. „Egy biztos, ha Orbánék maradnak kormányon, akkor lesz itt még milliós nemzeti konzultáció” – prognosztizálta az alkotmányjogász, politológus.


Minden eddiginél kevesebben töltötték ki a legutóbbi nemzeti konzultációt: a hivatalos adatok szerint 528 ezer ember válaszolt a kérdésekre, amit ezúttal csak online folytattak le. A hét (ál)kérdés mindegyike a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozott – nem meglepő módon a nemzeti konzultációkon megszokott didaktikus stílusban. A fő kérdés az volt, hogy „Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről-lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?”. Az eredmény pedig? Minő meglepetés! Egybevágott azzal, amit a kormány – nem is titkoltan – eleve meglépni szándékozott: a válaszadók 88 százaléka a fokozatos, lépésről-lépésre feloldást ikszelte be, s csak 12 százalék vélekedett úgy, hogy egy lépésben, a járvány végén kellene feloldani a korlátozásokat.

A kormány tehát azt kapta, amit kapni szeretett volna, de hát az orbáni nemzeti konzultáció műfajában ez alapvetés. Viszont meglepő módon, a korábbi hasonló akciókhoz képest borzasztóan kevesen vették a fáradtságot és áldoztak az idejükből a kérdések megválaszolására. Az eddig lebonyolított 11 konzultáció közül alig volt olyan, amelyben a legutolsónál kevesebben vettek részt, az utóbbi hat évben pedig csak egy (amit egyébiránt még csak meg sem hirdettek, és amiről csak a suttogó propagandából lehetett értesülni). Az egy évvel korábbi, tavalyi – Nemzeti konzultáció a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról elnevezésű – kampány eredménye 1,8 millió válaszoló volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.