2021. április 15., csütörtök

AZ ORBÁN-KORMÁNY NEM GYÁSZOL, ÜNNEPEL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.15.


Nem lennék meglepve, ha a közeli napokban új plakátok lepnék el az utcákat, tereket, amelyek két tartalmat hordoznának: Magyarország átoltottságban világrekoder, az ellenzék pedig feláldozza a magyar embereket. A kreatív csapat nyilván már dolgozik a megoldáson, bár az is lehet, hogy már el is készült, csak – mondjuk – a 3.5 milliomodik oltás beadásához kötik a rajtot.


Tényleg elemi erővel indult be ez az új fideszes kampány, és egyes felmérések szerint nem is eredménytelenül. A kormánypárt szavazói például már egyenesen úgy vélekednek, hogy nem is oly sok nálunk a Covid-áldozat, mások meg azzal azonosulnak, hogy a magas szám is csak azért van, mert az ellenzék szembemegy a kormánnyal és akadályozza a védekezést. Jól gondolja tehát Orbán: amiről ő nem beszél, az előbb-utóbb nincs is, vagy másként van. Szerdán például, amikor bejelentette az újabb enyhítést – ahogy ők fogalmaznak: a nyitás új fázisát – meg sem említette, hogy mennyien estek áldozatául itthon a járványnak, kizárólag az átoltottság mennyiségéről és sikeréről beszélt.

A kormányzati kommunikáció abból az alapvetésből indul ki, hogy az emberek egyrészt feledékenyek, másrészt képtelenek összetettebben gondolkodni. Nem tűnik fel nekik a közlésekben rejlő ellentmondás, simán befogadják a hatalom által közreadottakat, azokat tényként is kezelik. Mi mással lehetne magyarázni, hogy a közvélemény-kutatás alapján, a Fidesz-hívők többsége szerint nincs is olyan sok halott hazánkban, sőt: Magyarország, másokhoz viszonyítva kifejezetten jól teljesít. Jó, egy ilyen kijelentéshez szükség van egy mély elfogultságra, egyfajta hitbeli meggyőződésre – és ilyenekből akad bőven –, de itt mégis csak egy közvélemény-kutatási adattal állunk szemben. Vagyis nem pusztán a megrögzött Orbán-fanoknál, hanem azokon túl is hat a kampány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.