2021. április 7., szerda

AZ ÚJJÁÉPÍTÉS CSISZOLATLAN SAROKKÖVEI – II. HELYI DEMOKRÁCIA, KÖZTEHERVISELÉS, SZOLIDARITÁS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2021.04.01.


Első rész: 
...
Második rész:

Demokraták körében egyetértés van abban, hogy a települési önkormányzat a helyi önrendelkezés alapvető intézménye, így az egész társadalom demokratikus berendezkedésének fontos sarokköve. A helyi társadalom viszont csak akkor tekinti lényegesnek az önkormányzatot, vesz részt aktívan megválasztásában, ha az lényeges közfeladatokat teljesít, van lehetősége és képessége jó minőségű közszolgáltatásokat nyújtani a területén élő lakosságnak. Ehhez négy dolog kell: hatáskör, jövedelem, hatékony munkára képes hivatal és széles nyilvánosság. A hazai demokrácia újjáépítésének programja tehát előírja a területi közigazgatás és részben ehhez kapcsolódóan az adórendszer és a szociális ellátás reformját.


Februárban elkezdett sorozatom második darabja az önkormányzati rendszer, az adózás és a szociális gondoskodás reformjának egymást támogató, szorosan összeillesztett sarokköveit helyezi el. (A pontok számozása a korábbi és későbbi hivatkozások megkönnyítése végett folytatódik.)

51. A szabadságtagadó önkényuralom kellően kiüresítette az önkormányzatokat, megfosztotta őket a társadalom számára alapvetően fontos közszolgáltatások nyújtásának minden lehetőségétől és képességétől. Ma a helyi önkormányzat legfeljebb bölcsődét, óvodát tart fenn, játszóteret épít. Ez alig több a semminél.

52. Ne legyen illúziónk: az önkényuralomnak van elképzelése az önkormányzati rendszer további elsorvasztásáról, netán felszámolásáról. Alig titkolt célja a főispáni hatalom visszaépítése. Erős, alulról építkező demokratikus intézmények helyett felülről lebomló, központosított és áramvonalas közigazgatást kíván.

53. A demokrácia újjáépítése életképes önkormányzatot követel, amit a polgárok majd képesek és hajlandók minden újabb önkényuralmi törekvéstől megvédeni. Be kell végre látni, hogy ez a mai elaprózott önkormányzati alapegységek mellett lehetetlen. Neki kell állni az önkormányzati alapegységek összevonásának.

54. A csaknem 3200 helyi önkormányzat túl sok. Legtöbbjük olyan kicsi, hogy már csak a méretéből fakadóan is eleve képtelen a területén élő lakosságnak érdemi szolgáltatásokat nyújtani. Nem feltétlenül demokrata az a polgármester, aki üres hivatalához foggal-körömmel ragaszkodik, hanem elsősorban megélhetését félti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.