2021. április 7., szerda

DÖBBENETES ADATOK A NYUGDÍJASOKRÓL - EZER KÖRÜLI LEHET A FÉLMILLIÓ FORINT FELETTI ELLÁTÁST KAPÓK SZÁMA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.04.07.


Az elmúlt négy évben a Covid fő csapása nélkül majdnem 40 ezerrel több nyugdíjas halt meg, mint ahányan újonnan léptek a rendszerbe – derült ki a közérdekű adatigénylésre. A számokból igazán meglepő, hogy hiába a plafon eltörlése és a magas szorzószámok, még tavaly sem érte el minden tízedik új nyugdíj sem a havi 300 ezer forintot.


A Magyar Államkincstár (MÁK) a 24.hu közérdekű adatigénylésére kiadta, mennyi volt 2017 és 2020 között a rendszerbe belépő, vagyis új és az onnan kikerülő, azaz elhunyt saját jogú nyugdíjasok száma, nyugdíjösszegek szerint, sávosan. A portál a számokból részletes grafikonokat is készített, az Azénpénzem.hu inkább a csupasz adatokat igyekezett összevetni.

Az már korábban jól látszott, hogy az átlagnyugdíj összege évről évre nagyobb ütemben nő a hivatalosan megállapított inflációnál. A bővülés azonban – állapítottuk meg rendre – nem érte el azt a nagyságrendet, amit a járulékplafon eltörlése és a korábbi keresetek jelenértékre számításához használt szorzók dinamikus emelése (és persze a természet rendje, vagyis a nagyon-nagyon idős, nyilvánvalóan alacsonyabb járandóságúak elhalálozása) alapján gondolhattunk volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.