2021. április 7., szerda

BIGE-ZÁVECZ FELMÉRÉS 8.: A POLITIKA SZEMÜVEGÉN ÁT LÁTJUK MÉG AZT IS, KI MENNYIT UTAL KÜLFÖLDRŐL A ROKONÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.06.


Pár napja derült ki, hogy egy vezető magyar üzletember saját pénzéből rendelt ritka alapos (egy hónapig tartó munkát feltételező) politikai jellegű reprezentatív közvéleménykutatást. A Bige László felkérésére, a Závecz Research által készített felmérés olyan témákban is kikérte az emberek véleményét, amelyek nem gyakran szerepelnek a nyilvános kutatások témái között. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Orbán Viktor jellemzői, a kormány és az ellenzék hitelessége, illetve állásfoglalás ügyek mellett. Más érintett témák – mint a korrupció, a kivándorlás vagy az EU megítélése – pedig azért izgalmasak, mert aktuálisan megmutatják, befolyásolja-e, s ha igen, mennyire a járvány egy éve a magyarok véleményét. A hozzánk eljutott felmérésből ezek közül szemezgetünk. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan támogatják a külföldön munkát vállaló magyarok az itthonmaradtakat/-ragadtakat .


Egy a válság előtti (a Concorde blogon megjelent) elemzés szerint 2010-től szűk tíz év alatt megtriplázódtak az Európai Unióból Magyarországra történő hazautalások, teljes összege 2019-ben már meghaladta a 113 milliárd forintot. 2015-höz viszonyítva a növekmény közel 35 százalékos a növekmény (a régióban alig változott a hazautalások összege, tehát nem régiós trendről beszélünk). A szerző három lehetséges tényezőt lát a háttérben: az első, hogy ebben az időszakban sokan vándoroltak ki Magyarországról; a második a külföldi bérek emelkedése (nagyobb keresetből több pénzt lehet hazaküldeni); a harmadik lehetőség alapján pedig azért nőhetett a Magyarországra érkező összeg, mert egyre magasabb képzettségnek megfelelő munkákat vállaltak a külföldön letelepedettek (például az egészségügyből ezidő alatt vállaltak tömegesen munkát külföldön). A blog szerint a legvalószínűbb, hogy a felsorolt három tényező valamilyen kombinációja állhat a drasztikus emelkedés mögött.

Ez volt a járvány előtt, egyelőre még nem tudni, hogyan érintette a válság a külföldön élők megélhetését és lehetőségét a hazaiak támogatására, de a Bige-Závecz-féle felmérés legalább kísérletet tesz arra, hogy valamilyen képet adjon arról, mi hogyan látjuk ezt a kérdést. Nem csak a szokásos megközelítésben kutakodtak a nagy felmérés keretében (ki tervez kivándorlást, illetve ki gondolkodik hazatérésben), hanem arra is választ kerestek, hogyan látjuk a pénzek hazautalását. Miután pedig a kérdést komolyabb bontásokban is feltették, így az is kiderül a felmérésből, hogyan alakul ez a földrajzi elhelyezkedés, településméret szerit, kormánypárti illetve ellenzéki megközelítésben. Megjegyzendő: tragikomikus, vagy inkább drámai, ahogy ebben a kérdésben is befolyásoló tényező a kormánypártiság, illetve ellenzéki gondolkodás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.