2021. április 24., szombat

"EZ MÁR LEGYEN A TI DOLGOTOK!" | ÉLETÚTINTERJÚ A 90 ÉVES FERGE ZSUZSÁVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.24.Ferge Zsuzsa a hétvégén ünnepli 90. születésnapját, ebből az alkalomból készítettünk vele életútinterjút. Rengeteg történet jött elő, onnantól fogva, hogy milyen volt gyerekkorában József Attilával kirándulni, odáig, hogy a polgári zsidó származásával '45 előtt és '45 után is gond volt, a háború után a polgári, előtte a zsidó részével. 

Ma már ő a magyar szociológia legismertebb alakja, de ez a karrier nem indult könnyedén. Első munkahelye a KSH volt, ahol először a társadalmi rétegződés, aztán a hazai szegénység kutatásába kezdett, és emiatt kirúgták. Akkoriban ezek a jelenségek, ebben a megfogalmazásban nem léteztek hivatalosan, és nem is akarták, hogy ez megváltozzon. 

2005-ben Gyurcsány Ferenc felkérésére kidolgozott egy társadalompolitikai programot a gyermekszegénység radikális csökkentésére. Gyurcsány azt ígérte, ha megnyeri a választást, akkor nekikezd a megvalósításának, de miután megnyerte a választást, többet nem beszélt Zsuzsával. A végén még arra is válaszolt, hogy ha visszatekint az egész életére, akkor elégedettnek érzi-e magát, és a rengeteg munkájából mi az, amire a legbüszkébb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.