2021. április 19., hétfő

FOKOZÓDIK A FESZÜLTSÉG OROSZORSZÁGGAL

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2021.04.19.


Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin továbbra sem igen próbálja megkedveltetni magát Európával. Legutóbb talán a Navalnij-párti tüntetések erőszakos leverésekor volt olyan jelentős a feszültség, mint most április közepén. Részben ugyancsak Alekszej Navalnij miatt, akit időközben letartóztattak, éhségsztrájkja és a fogva tartás körülményei miatt pedig egészsége folyamatosan romlik. Olyannyira, hogy a hétvégén már attól tartottak: nem éri meg a hétfőt sem. Úgy tűnik, a legrosszabb egyelőre nem történt meg, de továbbra sem megnyugtató a helyzet. Ráadásul egy sor más téma is borzolja a kedélyeket.

Alekszej állapotában ez napok kérdése, riasztott hétvégi Facebook-posztjában Kira Jarmis (Kira Yarmysh), Navalnij szóvivője. Szerinte Putyin gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint korábban, csak most jóval inkább képes ügyelni a látszatra. A novicsokos mérgezés után engedték a külföldi kezelést, mert nem jött volna túl jól Navalnij halálának közvetítése a médiában. Jarmis szerint most valójában ugyanez történik, csak lassabban, és nehezebb is hozzáférni az ellenzéki politikushoz. Emiatt pedig úgy tűnhet a kívülállóknak, hogy nem történik semmi.

A kívülállók azért reagálnak, petícióban követelik, hogy Navalnij jusson a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Ezt több Nobel-díjas író, Louise Hlück és Szvetlana Alekszijevics is aláírták, de mellettük olyanok is, mint J. K. Rowling írónő vagy Benedict Cumberbatch színész...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.