2021. április 20., kedd

ÍGY TUDJA TESZTELNI A KÍNAI VAKCINA HATÁSÁT

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.20.


A vírus elleni védettséget mutató tesztek az antitestek jelenlétét mérik: fontos a mennyiségük, de még lényegesebb, hogy egyáltalán jelen vannak-e, vagy sem. Falus András professzorral beszélgettünk a tesztek „működéséről”, illetve arról, hogy a magyar járványügy mennyire gyorsan el tudná oszlatni a félelmeinket.


A kínai fejlesztésű, inaktivált vírust tartalmazó Sinopharm-vakcina magyarországi bevezetése sokkal inkább politikai, mint szakmai szempontok szerint meghozott döntés volt. A klinikai első és második fázisú tesztek dokumentációjából tudjuk, hogy az oltóanyag biztonsággal alkalmazható, és képes immunválaszt kiváltani a SARS-CoV2-vel szemben, ám nincs megalapozott tudásunk a hatásosságáról, vagyis hogy milyen arányban teszi védetté a beoltottakat. A gyártó 79 százalékot közölt, ám a klinikai harmadik fázis – amikor a szérum hatásait több tízezer emberen, „életszerű” körülmények között vizsgálják – eredményeit ugyanis máig nem publikálták az elvárt és előírt tudományos részletességgel.

Január végétől egy kormányrendelet módosítása alapján a kabinet úgy is engedélyezheti gyógyszer és vakcina használatát, hogy arra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek nem kell külön szakmai vizsgálat után rábólintania. A feltételek pedig, amelyek alapján a Sinopharm zöld utat kapott: az Európai Gazdasági Térség országaiban vagy az Egyesült Királyságban engedélyezett, esetleg legalább három országban alkalmazzák, és legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt, illetve a szert már legalább egymillió emberen használták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.