2021. április 13., kedd

KÍNAI VAKCINÁK: VISSZAÜT A TITKOLÓZÁS

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.13.


Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos COVID-betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás, hogy a kínai vakcinákról máig nem ismerjük tudományos alapossággal klinikai kutatások harmadik fázisának eredményeit: megrendül az oltóanyagokba vetett bizalom, és az oltási hajlandóság.

Lakosságarányosan hazánk kiemelkedően teljesít a vakcinázásban Európán belül, a különbség a keleti oltóanyagoknak köszönhető – mindkettő tény és mindkettő állandó eleme a kormányzati megszólalásoknak. A kínai Sinopharm-vakcinából eddig csaknem egymillió dózist adtak be Magyarországon, a készítmény hatásossága pedig 79 százalék. Így tudtuk eddig.

Bizonytalanságot szült a nyilatkozat

Aztán szombaton Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője kijelentette, hogy az első generációs, elölt vírust tartalmazó kínai vakcinák hatékonysága „nem túl magas”, már hivatalosan is vizsgálják annak lehetőségét, hogy más technológiával működő oltóanyagokat is használjanak az immunizáció során. Korábban a Brazíliában végzett, harmadik fázisú kísérletek során az ugyancsak elölt vírust tartalmazó készítmény (nem a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm, hanem egy másik kínai gyártó, a Sinovac oltóanyaga) mindössze 50,38 százalékos hatásosságot mutatott.

Gao Fu másnap „helyesbített”, miszerint az egész félreértés volt, kiforgatták a szavait, most már azt mondta: „a világban használt vakcinák hatékonysága valamikor magas, valamikor alacsony. A hatékonyság növelése egy olyan kérdés, amit a kutatóknak világszerte vizsgálnia kell”.

A hírek hatására azonban most itt áll több százezer, Sinopharm-vakcinával beoltott magyar leforrázva, hogy esetleg nem is rendelkezik megfelelő védelemmel, illetve milliók bizalma rendülhetett meg a kínai készítményben, amellyel egyébként a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is beoltották. Mi az igazság? A 24.hu által megkérdezett szakemberek szerint a helyzet ugyan átláthatatlansága okán aggályos, ám a gyakorlatban pánikra semmi ok. Kezdjük a pozitív hírekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.