2021. április 21., szerda

KORMÁNYMEGLEPETÉSEK

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.04.21.


Kezd különös előérzetem lenni: valami furát művel a kormány. Ha indulatok vezetnének, mint sok polgártársunkat, azt mondanám vigyorogva, hogy „kapkodnak” és dörzsölgetném a kezemet, de az értelem vezet és tudom: ezek az emberek mindennek nevezhetőek, csak ostobának nem. Ezek készülnek valami különös lépésre, annak az előjeleit látjuk.

Azon kezdtem a meglepődést, mikor megtudtam ma reggel, hogy a kormány visszavonja a civiltörvényt. Félreértések elkerülése végett: a 2017. évi LXXVI. törvényről van szó, mely a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szólt. Így, múlt időben. Ugyanis az EU bírósága még tavaly nyáron kimondta, miszerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy adott összegű, külföldről érkező támogatás fölött a törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben. Sőt, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Tavaly nyár egészen pontosan tavaly nyáron volt, nemsokára nyakunkon az idei: ezért aztán tegnap született egy törvényjavaslat ez ügyben, aminek a végén dugták el a HVG által megtalált kulcsmondatot:

„Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.”

Aki azt hiszi, hogy ez ennyire egyszerű, alaposan téved. Ugyanis a törvényjavaslat szerint:

Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt. (HVG)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.