2021. április 16., péntek

KÖTELEZŐVÉ KÉNE-E TENNI A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁSOKAT?

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.04.16.


A címbeli kérdés azért merül fel egyre több fejlett országban, mert ahogy haladnak előre az oltási kampányok, hamarosan sok helyen eljöhet az a pont, amikor több lesz a vakcina, mint ahányan még szeretnének oltást kapni. A lehető legtöbb beoltott pedig alapvető érdeke minden országnak, hiszen a nyájimmunitás elérése nélkül nem lehet érdemben védekezni a vírus ellen.

Magyarországon a KSH mérései szerint szerencsére folyamatosan nő az oltási kedv, és friss számítások szerint közel hatmillió körül lehet azok száma, akik biztosan vagy talán beoltatnák magukat. Ez ígéretes szám, de a nyájimmunitás eléréséhez nem feltétlenül elég, így a következő hónapok egyik nagy kihívása az lehet itthon, hogy a még bizonytalankodók táborából is minél több mindenkit meggyőzzön az állam az oltás előnyéről. (Az oltással szembeni hazai bizalmatlanságról a G7 közölt pár napja egy jó cikket.)

Az állam vagy a munkaadó írná elő?

A kötelező oltással kapcsolatos vitákban az egyik legfontosabb kérdés, hogy azt ki rendeli el: az állam minden oltásra jogosult állampolgára számára (kizárva persze azokat, akiknek egészségi állapotuk miatt nem javasolt az oltás), vagy például csak egyes vállalatok a munkavállalóik számára. E utóbbi kérdéssel kapcsolatban az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában már komoly viták zajlanak, miután már több cég is jelezte, hogy amint lesz elegendő vakcina, tervezik, hogy kötelezővé teszik az oltást a dolgozók számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.