2021. április 28., szerda

NEMZETELLENES ORBÁN RAVASZKODÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.04.28.


Az Európai Unió az együttműködés, a problémák közös megoldása céljából alakult és nem volt felkészülve arra, hogy tagjai netán valamikor elkezdik rombolni ezeket az alapelveket. Így összegezte az utóbbi hetek, hónapok fejleményeit a Hírklikknek Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos. Arról is beszélgettünk vele, hogy lát-e kiutat ebből a helyzetből.


Az Európai Bizottság bekeményített a cseh kormánnyal szemben. Kölcsönös vádaskodások után nyilvánosságra hozta a jelentését, amely egyértelműen bizonyítja: Andrej Babis miniszterelnök cége, az Agrofert jogtalanul vett fel uniós támogatásokat az utóbbi években. Meglehet, ez annak jele, hogy Brüsszelben kezdik megérteni, az uniós alapértékeket gyakran semmibe vevő kelet-európai országok nem értenek a szép szóból. Igaz, a tavaly év végi magyar-lengyel fenyegetőzés, hogy megvétózzák a hét éves költségvetést és a helyreállítási alapot, már több volt, mint kihívás. Azt is tükrözte, Orbán Viktor nem véletlenül mondja el minden adandó alkalommal, hogy majd ő megmutatja Brüsszelnek, mit és hogyan kell helyesen tenni. De a fő kérdés mégiscsak az, megfékezheti-e az Európai Unió a „különutas” kelet-európai országokat?

Az Európai Uniót nem azzal a céllal hozta létre egykor a hat alapító tagállam, majd később a sok csatlakozó, hogy bárkit is megfékezzen – mondta Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos emlékeztetett rá, e közösség fő célja, hogy mozgásteret kínáljon a közös kormányzásra, a problémák közös megoldására, az együttműködésre. Olyan feladatokat akarnak együtt megoldani, amelyek meghaladják egy-egy tagállam erejét. Összefogva viszont képesek úrrá lenni például a kereskedelem, a munkaerőpiac, a közlekedés, az energiaellátás, vagy a környezetvédelem gondjain, de még a járványok terjedését is megfékezhetik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.