2021. április 27., kedd

NYUGDÍJAS FŐPRÓBÁT IS HOZOTT A COVID - FELÉRTÉKELŐDÖTT A STABIL HAVI JUTTATÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.27.


Az idősebbeknek a nyugdíjas lét valamiféle főpróbáját is jelenthették a járvány miatti lezárások. Szakértők szerint a Covid hasznos tesztet is adhatott ahhoz, hogy kiderüljön, mire lehet elég majd a pénzük. A már nyugállományban levők közül viszont sokan akár erőn felül támogatták bajba került fiatalabb rokonaikat.


A 2020-as tapasztalatok sokak számára jelentettek kóstolót a nyugdíjas életből, egyben azonban figyelmeztettek is pénzügyeik rendbetételére – állítja a Financial Times. A cikk szerint a világjárvány kezdeti sokkját követően a nyugdíjhoz közeledők jobban figyelnek pénzügyi helyzetükre, és arra hogy mennyi pénzre lesz szükségük a visszavonulásuk után. Sokan pedig, akik kényszerűen megtapasztalták, milyen otthon ülni és nem menni sehová, arra figyelnek, hogy legyen nyugdíjazásuk után elég pénzük minél többet utazni, és élvezni az életet. Ők pénzügyi terveiket úgy alakítják, hogy nagyobb kiadásokra is képesek legyenek korai, „aktív nyugdíjas” éveikben.

A lezárások azonban megkönnyítették annak megjósolását is, hogy milyenek lehetnek későbbi, „passzív nyugdíjas” jövedelemigényeik. – A Covid előtt nem igazán kérhettük meg az ügyfeleket, hogy maradjanak egy évig otthon, hogy megnézzék, mennyivel kevesebbet költenek – jegyezte meg Michael Martin, a brit Seven Investment Management (7IM) egyik vezetője. – Pedig mikor már a 80-as éveikben járnak, nagyjából ezt csinálják, nincs ingázás, nincs sok külföldi szabadság, és a mindennapi megélhetési kiadások is jelentősen csökkennek. – A járvány tehát hasznos teszt lehet arról, hogy mire lehet elég majd a pénzük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.