2021. április 4., vasárnap

ROHANUNK VALAMIBE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.04.02.


...A nagyra nőtt magyar mágnásokkal amúgy két nagy baj van. Részben a gazda sem bír már velük, másrészt meg, bárhogy is: egyikük sem egy James Onedin, a legtöbbjük állami tápon tartott egyed. Közösségi hasznot nem hoznak, bár kétségtelen, olykor derűre fakasztják a népet, amikor például Onassis Lőrinc elmondja magáról, hogy a vagyonnövekmény mögött a tehetsége áll, ami vélhetően nagyobb, mint Zuckerbergé. Egyelőre tehát pompásan elvannak egymás közt egymással, miközben a kormányfő belenavigálja az országot olyan helyzetbe, ahonnét nincs kiút. Érthetetlen döntések születnek sorozatban. Legutóbb járvány közepén íratták alá az új egészségügyi szolgálati viszonyról szóló szerződéseket, és a kormányzat boldog, hogy emiatt csak ötezer dolgozó távozott a rendszerből. Ugyancsak járvány közepén ürítenék ki a főváros hajléktalankórházát, mondván, lejárt a bérleti idő. Ez legalább annyira életidegen, mint amennyire igazságtalan és embertelen is.

A kormányfő nagy valószínűséggel arra játszik, hogy ha nyer is az ellenzék 2022-ben, egy év múlva úgyis megbukik, mert nincsenek eszközei a kormányzásra, azok ugyanis a kezében maradtak. A legfőbb ügyésztől kezdve a kúrián keresztül mindenki az ő embere, ráadásul hivataluk kormányzati ciklusokon átívelő, továbbá mellette áll a politikailag átitatott rendőrség és katonaság, a megbízhatónak látszó hivatalnoki állomány, a jóltartott, sálat, sapkát rég kihízott házi sajtógyülekezet. Ezt nevezik a kormány ideológiai cuccosai komoly politikusi gondolkodásnak és kimagasló tettnek. A lepusztított demokráciát. Magyarországból csakis azért nem tudott igazi banánköztársaságot csinálni, mert ahhoz a dolog természetéből adódóan kellene valami alaptermeléshez legalább egy, azaz egy nagy tömegben rendelkezésre álló természeti kincs, mondjuk olaj. Ha az lenne, már megszállta volna a mezőket meg a kutakat, és berendezkedett volna. Így, nagy bánatára, olaj nélküli olajköztársaságot működtet. Ez, lássuk be, nehéz művelet, bár az idevezető úton megsüvegelendően nagy távolságot járt már be. Most azonban fekete fellegek közelítenek.

Az unióban elfogyott a levegője. Lehet ugyan szájalni tovább, de az érdeklődés gyérül. Frakciót alakítani nem tud, mert vagy összeáll néhány szélsőjobbos és szélsőbalos félnótással, akikkel csak bolondot csinál magából, ha pedig Kaczyńskivel és Salvinivel próbálkozik, abban a hármasban, nála, ahogy mondani szokás, akad a fiókban élesebb kés is. Ami a frakción kívüli életet illeti, az annyit jelent, hogy nincs mögötte folyamatos támogatottság, ez pedig a politikai életben az eljelentéktelenedést valószínűsíti. Trump megbukott, a holland fickó viszont nagyot nyert. Orbán szorul a sarok felé, ahol Erdogan várja, Putyin, Lukasenka a kamasz fiával meg a türk tanács összes tagja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.