2021. április 10., szombat

SOMOGYI ZOLTÁN: CENZÚRA VAN AZ ORSZÁGBAN (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.10.


„A magyarországi halálozási arány lett az egyik legrosszabb mutató Európában. Ezzel szembenáll, hogy nálunk a második legmagasabb a beadott oltások száma. Ez a két tény nagyon markánsan fut egymással szemben, és ez utóbbi adat teszi lehetővé az Orbán-kormánynak, hogy mást se csináljon, mint kampányoljon és reklámozza önmagát, hogy milyen jól olt. És mindezt kiegészíti azzal, hogy ráfogja az ellenzékre – mintegy magyarázva a halálesetek magas számát –, hogy oltásellenes” – nyilatkozta Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy a magyar emberek többsége unió-párti, és ennek az interjú második részében különös jelentősége lesz.


Ha áttekintjük a magyar kormány, illetve Orbán Viktor elmúlt egy évi – nevezzük így – Covid-tájékoztatását, akkor azt mennyire láthatjuk egységesnek, hitelesnek, vagy az is hullámonként változó volt?

– Hadd haragudjak először is arra – állampolgárként –, hogy semmit sem lehet tudni a kórházban történésekről. Azért, mert részletes adatokat, mélyebbre hatoló információkat nem lehet megkapni a kormánytól. Egyszerűen nem tekinti a tájékoztatást kötelességének, kiskorúként kezeli a választóit. Szomorú látni, hogy más országokban milyen részletesen, milyen mélységben és milyen széles körben válaszolnak a polgárok kérdéseit közvetítő újságíróknak. Cenzúra van az országban, tilos az érintetteknek megszólalni. Ahogy például az oktatásban is ugyanez a helyzet, láttuk korábban, úgy most élesben követhetjük végig mindezt egy válsághelyzet kellős közepén a magyar egészségügyben. A cenzúra persze egységessé tudja tenni a kormányfő kommunikációját, mert a hivatalos közlésekhez képest alternatív információk nem kerülhetnek nyilvánosságra. Így aztán nem tudhatjuk például, hogy a kórházakban ténylegesen milyen körülmények között kezelnek embereket. Ez homogénné teszi a kormány propagandáját, ugyanakkor veszélyesebbé teszi a válságkezelést, hiszen ha az emberek látnák a közvetlen veszélyt, hogy milyen körülmények várnak rájuk, ha nem tartják be az előírásokat, akkor óvatosabbak lennének, és még többen regisztrálnának az oltásra. Vagyis: sokkal elfogadottabb lenne az oltás melletti érvelés. Összegezve, hatalmi szempontból, ideig-óráig persze sokkal könnyebb úgy politizálni, hogy a helyzet rossz oldalát nem mutatjuk be, viszont szociológiai, néplélektani értelemben óriási károkat okoz ez a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.