2021. április 11., vasárnap

SOMOGYI ZOLTÁN: EGY APRÓHIRDETÉS IS ELÉG LEHET A FORRADALOMHOZ (2.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.11.


„Az ellenzék nap, mint nap követelhetné a kormányzati választ: mi a kabinet felelős válasza, ha egyszer a belső körök, Orbán Viktor titkos tanácsadója a távozás szükségességéről beszél, arról, hogy az EU-nak már nincs értelme. Erre nyugodtan építhetne kampányt az ellenzék, és meggyőződésem, hogy ez súlyos csapás lenne a Fideszre, épp a lakosság erőteljes EU-pártisága okán” – nyilatkozta Somogyi Zoltán szociológus a Hírklikknek. Interjúnk 2. részében azt is elmondja: hiába van hatalmas fölénye valakinek a médiafelületeken, sokszor egy apróhirdetés is elég lehet, hogy tömegek mozduljanak meg – bár most nincs éppen forradalmi hangulat.


És működik? – Ennél a kérdésnél hagytuk abba az interjú első részét; azt firtattuk, vajon hatékony-e a Fidesz „oltásellenes ellenzék” kampánya.

– A Civitas Intézet kutatása szerint igen, mert nagyon erős Fidesz-támogatottságot mértek a legutóbbi kutatásban. Ugyanakkor ez még akkor sem eldönthető, mert messze vannak a választások. Azt pedig nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a kínai és orosz vakcina elutasítása a végeredményét tekintve, ha nem is tudatosan, de mégiscsak politikai állásfoglalás az emberek részéről. Ez alapján mondom, hogy egyáltalán nem biztos az a talaj, amin a kormány mozog. 2022-ben az ellenzék lehet olyan esélyes, mint a kormány. Ezt látszik igazolni egy sor fideszes mozgás, például, hogy alapítványi kézbe helyeznek állami vagyonokat, egyetemeket. Az A-terv nyilván az, hogy meg kell nyerni a választást, de ott a B-terv is, arra az esetre, ha elúszik a győzelem; lehetőleg minél nagyobb vagyont és minél több háttérintézményt vigyenek árnyék-Magyarországra magukkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.