2021. április 20., kedd

ÜDÜLÉSI JOGA VAN? MOST TÉNYLEG VAN REMÉNY! - KÉT CÉG ÜGYFELEI VISZONYLAG EGYSZERŰEN KAPHATNAK KÁRTÉRÍTÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.20.


Hosszú évek óta verik át (különösen az idősebbeket) azok a cégek, amelyek az üdülési jogtól megszabadulni igyekvőket újabb vásárlására veszik rá. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közérdekű keresettel legalább két társaság kárvallottjainak kitaposta az utat a kártérítéshez.


Sokan emlékezhetnek még arra, hogy a vásárlói klubok hogyan csapták be tevékenységüket hitelezésnek álcázva a hozzájuk fordulókat. Éveken keresztül mégis mehetett ez a szekér. Az egykori vásárlói klubokhoz hasonlóan az üdülési jogok értékesítése is egy olyan terület volt, amivel mintha nem bírtak volna a hatóságok (a vásárlói klubokra végül betiltással reagáltak a jogalkotók, bár a helyzet azóta megváltozott, sőt az erre egyetlenként jogosítványt szerző cég előtt még „tereprendezést” is végrehajtott a kormány).

jogszabályi tiltásig a vásárlói klubok ellen is jókora bírságokat vetettek be a hatóságok – nem sok sikerrel. A GVH az üdülési jogokkal manipulálókra is a maximális büntetést szabta ki 2014-ben. Vagyis jó régen. Mint akkoriban megírtuk, hiába a nagy bírság, az a korábban horogra akadtakat nem vigasztalhatja. Abból ugyanis egyetlen fillért sem láthattak.

Az átverés sémája egyébként ugyanaz. A cégek kifejezetten azokat keresték meg, akik már rendelkeztek üdülési joggal (időben megosztott üdülőhasználati jog, timeshare), amelyet értékesíteni szándékoztak. Személyes egyeztetésekre csalogatták be a fogyasztókat, azzal kecsegtetve, hogy segítséget kapnak meglévő üdülési joguk értékesítéséhez. Az egyeztetésen a cégek elhitették, hogy a sikeres értékesítés érdekében szükséges a már meglévő üdülési jog bővítése, vagy újabb üdülési jog vásárlása.

Az ügyfelek azonban végül nem kaptak valós segítséget üdülési joguk továbbértékesítésében, így az eredetinél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Nekünk, de több olvasónknak is egyértelműnek tűnt, hogy az egész nem más, mint csalás, aminek büntetőjogi felelősséggel kellene járnia. Mégis újabb és újabb esetek kerültek nyilvánosságra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.