2021. április 15., csütörtök

ÚGY TŰNIK, VARGA JUDITÉK EGYELŐRE NEM AKARJÁK MEGREGULÁZNI A FACEBOOKOT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.04.15.



A kínai állami hírügynökség a magyar és a szerb kormányt dicséri a kínai vakcina használata miatt, és megemlíti, hogy az osztrák kancellár is pozitívan nyilatkozott az ügyben. A Der Standard arra keresi a választ, miért ijesztően magas a magyarországi koronavírusos halálesetek száma. A Washington Post pedig arról ír, hogy Európa megosztott a Johnson&Johnsnon vakcina megítélésében. A végére egy nem koronavírussal kapcsolatos hír Csernyánszky Judit lapszemléjéből: úgy tűnik, a kormány a közeljövőben nem alkot külön szabályt a Facebook „megregulázására”.


A megbízható kínai vakcinák segítségével sikerülhet felgyorsítani az átoltottság mértékét Európában – írja Kína állami hírügynöksége, a Xinhua. Ezt a cikket éppen Berlinben keltezték, de mint ismeretes, a cégnek a New York-i Times Square-en is van irodája, mi több, amerikai tv-állomása. A cikk alapfeltevése, hogy az oltásokat nemcsak a harmadik hullám lassítja, de az is, hogy a fertőzés egyre gyorsabban terjed, miközben prevenciós szigorítások lépnek életbe, és a helyzetet tovább súlyosbította az oltóanyag-hiány. A növekvő elégedetlenségre válaszul a kormányok bárhonnan, azonnal igyekeznek a hiányt pótolni. A cikkben ugyan azt írják, hogy több európai uniós tagországban már engedélyezték a kínai vakcinákat, de ez jelen állás szerint nem igaz. Ebben az igyekezetben a nem EU-tag Szerbia és az Unióból egyedüliként Magyarország az élen jár, de az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is korábban azt mondta, szívesen látja az orosz és a kínai vakcinát is hazájában. Ellenben a német kancellár, Angela Merkel és a francia elnök, Emmanuel Macron közölte, hogy csak az uniós gyógyszerügyi hatóság (EMA) által engedélyezett szert használják, amelyek között nincs ott egyik kínai sem. A Xinhua szerint az uniós gyógyszerbeszerzés igencsak ellentmondásos, és ez lassította le az oltásokat és adott teret a fertőzés terjedésének. Persze vannak kivételek az uniós tagállamok között, ilyen Magyarország, amelyik a világon a 6., mivel a lakosság 30 százalékát már egyszer beoltották. Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic hálát is mondott a segítségért, amivel szerinte megfékezték a járványt. Nem mellesleg – emeli ki a cikk, nemcsak a magyar Áder János és Orbán Viktor olttatta be magát kínai szerrel, de a török, az indonéz, a perui vezető is. A véleménycikkben ehhez hozzáfűzik, hogy a vírus nem ismeri a határ fogalmát, ezért nem lenne szabad politikai előítéletek és geostratégiai számítások szerint földrajzilag korlátozni az életmentő kínai oltóanyagokat. Márpedig, ha Európa tényleg meg akar küzdeni a vírussal, nemcsak a saját érdekében, akkor el kellene fogadni megbízható oltóanyagnak a kínait – javasolja a kínai hírügynökség. Arra viszont nem tér ki az írás, hogy miért nem nyújtják be az oltóanyagot engedélyeztetésre az uniós hatósághoz.

A Der Standard arra keresi a választ, miért ijesztően magas, világviszonylatban negatív csúcsot döntő a magyarországi koronavírusos halálesetek száma. A cikk elismeri a gyors oltási sikereket, de megállapítja, az intézkedések túl későn jöttek, és máris, gyorsan nyitna a kormány a vészhelyzet ellenére, amire az egészségügy nem volt felkészülve, a kórházak rossz állapotban vannak, túlzsúfoltak, a lélegeztetőgépre került betegek 8 százalékát elveszítjük. Így a lesújtó adat: 14 nap átlagát tekintve az 1 millió lakosra jutó halálestek száma nálunk 367, míg Ausztriában 49 – írják a 444.hu cikkére hivatkozva.

A Washington Post pedig arról ír, hogy Európa megosztott a Johnson&Johnsnon vakcina megítélésében, miután az Egyesült Államokban hat vérrögképződéses eset volt csaknem 7 millió beoltott után. Magyarország, Lengyelország és Franciaország nem mondta fel a szállítmányokat, viszont az olaszok, a hollandok, a dánok, a románok és horvátok egyelőre raktárban tartják. Az EMA jövő szerdán hoz döntést vagy ad ki javaslatot, egyelőre nem hívta vissza az oltóanyagot. Azt írják, szakértők szerint a koronavírus okozta megbetegedés és halál sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint az esetleges vérrögösödés, amit az AstraZenecánál is gyanítanak. A második negyedévre 200 milliót rendelt előbbiből az EU. S ha netán mégis akadozna a Johnson&Johsnon beoltása, akkor is tartani tudja megát az Unió a tervhez, amely szerint nyár végére az Unió lakosságának 70 százalékát be fogják oltani. Ursula von Der Leyen szerdán bejelentette, hogy az EB 2023-ig további 1,8 milliárd Pfizer-BioNTech oltóanyagot fog rendelni.

Varga Judit igazságügyminisztert a jelek szerint meggyőzte Thierry Breton, az Unió belső piacát felügyelő biztos arról, hogy tegyen le a közösségi háló, a nagy techóriások, elsősorban a Facebook megregulázásáról. Először meg kell várni a brüsszeli szabályozást és ahhoz igazítani a nemzetit – számol be a magyar fejleményekről az Euractiv, és megjegyzi, hogy a biztos dicsérte a magyar felet az eddigi jó lépésekért. Ugyanakkor Varga Judit közölte, hogy a szabályozásnak meg kell történnie az elkövetkező két éven belül, ami azonban nem jelenti, hogy jövőre már alkalmazható törvény születne.

A magyar nagykövetség az azeri TV és rádió valamint a magyar MTVA közti együttműködés kiterjesztését tervezi – írja a közel-keleti gazdasági hírportál, a Menafn. A Bakuban akkreditált magyar nagykövet tárgyalt erről az AzTv vezérigazgatójával, Rovshan Mammadovval. Az ügy előzménye, hogy Szijjártó Péter még a nyáron megállapodást írt alá a két médiatársaság együttműködéséről, amely alapvetően dokumentum- illetve játékfilmek közös gyártásáról szólt, illetve egymásközti filmcserékről. Az azeri TV elnöke a találkozó kapcsán újságíróknak elmondta, hogy a világ számos tv-s társaságával állnak már szoros kapcsolatban – sugároznak Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában, Iránban, Kanadában, Üzbegisztánban és Kazahsztánban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.