2021. április 11., vasárnap

ZORD BŰNÖS, AZT HISZEM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.11.


Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt. Solberg ugyanis február végén egy hegyi üdülőhelyen tizenhárom fős családi összejövetelt szervezett a 60. születésnapja alkalmából, miközben éppen kormánya tiltotta be korábban a tízfősnél nagyobb rendezvényeket. Több hasonló szabálysértés is történt az országban, de a rendőrség a legtöbb esetben nem szabott ki pénzbüntetést, a kormányfő azonban a korlátozások betartatásának frontvonalában dolgozik, ezért példát kell mutatnia, nem esik azonos megítélés alá az átlagpolgárral – mondta Ole Saeverud országos rendőrfőkapitány.

Ilyenkor ez ember elábrándozik Pintér Sándoron mint belügyminiszteren, a magyari rendőrök főnökén, Varga Juditra gondol, mint az igazságügyek urára Neriában, és persze Orbán Viktorra magára. Ez utóbbira ebben a kontextusban akképp, hogy hányszor láttuk a malacképét maszk nélkül például az előírások ellenére, ahogyan ő is példát mutatott az ő népének. Varga Judit dekázós alakja azért sejlik fel, mert nem bírt még megbirkózni a jogállamiság definíciójával, egyfolytában az Uniót kérdezgeti, azt hogyan lehetne meghatározni. Nem kell, ez a norvég eset mutatja: abban például a törvények mindenkire vonatkoznak, s hogy ilyen eset fordul elő a fjordok népével, s ezen mi csodálkozunk, jelzi, milyen állapotban van ez mifelénk.

Nyomai sincsenek. Másrészt ilyen mértékű büntetést a mi minielnökünkre ki sem lehetne szabni, hétszázezret nem bírna kifizetni, lévén teljesen vagyontalan. Mehetne közmunkára, mint a dudálás bűntettét elkövető Széll Bernadett. Az a tizennyolc éves lány viszont, akinek az esete a Facebookon került elém, gond nélkül kiperkálja azt a százezret, amit a kijárási tilalom megszegése miatt rótt ki rá a magyar rendőrség, mert este nyolc után túl messzire ment a szülei házától. Mint kiinduló tételünk mutatja, a norvégok a köznépet nem büntetik halálra, ha járványbűnözik, ellenben a miniszterelnököt igen. Elképesztő egy ország lehet, Erna Solbergnek valószínűleg még egy nyavalyás erkélye sincs, nem is lesz soha Európa ura...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.