2021. május 28., péntek

AMIKOR A HATALMI MÁMOR TALÁLKOZIK A TÁRSADALOM IGÉNYEIVEL

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.28.


Egy tudatosan és következetesen normaszegő politizálás szempontjából teljesen irreleváns, hogy van-e a parlamentnek házszabálya, vagy akár az országnak alkotmánya. Így foglalta össze a jelenlegi rendszer lényegét Síklaki István szociálpszichológus. A professzorral az Országgyűlésben most már rendszeres szócsaták és a házelnök önkényeskedései apropóján beszélgettünk. És az elemzésben eljutottunk odáig, hogy a jelek szerint Orbán Viktor személyes hatalmi ambíciói találkoztak a magyar társadalom – a központosított egyeduralom és a paternalista állam iránti – nosztalgiájával.


A héten minden korábbinál élesebb szópárbajokat vívott a házelnök a parlamentben. Előzőleg rekordösszegű büntetéseket is kiszabott. Mindez akár mulatságos is lehetne, de mégis az Országgyűlésről van szó. Mi áll Kövér László magatartásának hátterében?

– Ez a kommunista házmester stílus egyáltalán nem meglepő és nem is áll távol Kövér László személyiségétől. De ne szűkítsük le a helyzetet az éppen aktuális szópárbajokra, a szó elvételére, a rendreutasításra. Tágabb értelemben ugyanis ez pontosan az a fajta politikai stílus, magatartás, stratégia, amit Orbán Viktor hagyományosan követ. A jellemzője az arrogáns fellépés, annak nyomatékosítása, hogy bármit megtehet, nincs semmiféle korlátja, semmilyen normát nem kell betartania. Ebben a szellemben vezeti a plenáris üléseket a házelnök is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.