2021. május 17., hétfő

AZ ÁPRILIS ÍGY SEGÍTETTE A BEFEKTETÉSEKET - AZ INFLÁCIÓS FÉLELEM RÁTELEPSZIK A PIACRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.17.


Jellemzően jól teljesítettek a kötvényalapok áprilisban, az árfolyamok többnyire emelkedtek. Az állampapírpiacon a hozamgörbe meredekebbé vált, ami a görbe elején történt hozamcsökkenésnek és a végén bekövetkezett hozamemelkedésnek volt köszönhető.


Áprilisban nyugalom jellemezte a hazai állampapírpiacot, nem láthattunk nagyobb mozgásokat. A hozamgörbe meredekebbé vált, mivel a görbe elején és közepén 10-20 bázispontos hozamcsökkenés, a tízéves és azon túli lejáratoknál viszont pár bázispontos hozamemelkedés következett be – írja az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. A görbe elején támogatta a hozamcsökkenést a jelentős mértékű kötvény- és diszkontkincstárjegy-lejárat, a bő likviditás pedig erős keresletet teremtett a hozamgörbe ezen szakaszára. A hosszú papírok hozamemelkedését magyarázza, hogy az MNB eszközvásárlási programjában egyelőre nem lépte át az 50 százalékos kvótát, bár a lehetőségét bejelentette. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)


A hosszú hozamokat felfelé tolta az euróhozamok emelkedése is. A hónap végén az Államadósság Kezelő Központ sikeres első kibocsátást hajtott végre: debütált az új harmincéves forint zöldkötvény, amely már első aukcióján jelentős keresletet vonzott. A jegybank havi kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon, és a 2000 milliárdos sarokszámhoz közeledve felülvizsgálta állampapír-vásárlási programját. Bejelentette az eszközvásárlás hasonló feltételekkel történő folytatását, valamint azt, hogy a következő felülvizsgálat a 3000 milliárd forint összvásárlás elérésekor várható. A forint árfolyama stabil volt áprilisban, az euróval szemben a 356-364 sávban mozgott. A MAX index értéke 0,80 százalékkal emelkedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.