2021. május 13., csütörtök

AZ ÚJSÁGÍRÓI MUNKÁT A KORÁBBINÁL IS JOBBAN AKADÁLYOZZÁK AZ ÁLLAMI SZERVEK A JÁRVÁNY ALATT

ÁTLÁTSZÓ / SAJTÓELHÁRÍTÁS
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.05.13.


A TASZ legújabb kutatása szerint a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán szintet lépett az információk elhallgatása. Teljesen természetes, hogy a minisztériumok és kormányhivatalok nem válaszolnak az újságírók leveleire, az operatív törzs sajtótájékoztatói pedig sok kérdést hagynak maguk után. Nem könnyíti meg a sajtómunkások tevékenységét az sem, hogy a hatalom félelemben tartja a forrásokat, pedig a járványhelyzetben éppen az egészségügyi dolgozók lennének azok, akik első kézből tudnak beszámolni a releváns fejleményekről. Általános gyakorlattá vált az újságírók és a médiumok hiteltelenítése, főként a „féknyúzozás” által. Törvényi eszközökkel is akadályozzák az újságírók munkáját, de az is divatossá vált, hogy perekkel hallgattatnák el őket. Mindezt azonban végső soron nem az újságírók, hanem az állampolgárok szenvedik meg.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) újságírókat kérdezett meg arról, hogy miként akadályozza a független sajtó működését a közhatalom Magyarországon. Az elmúlt években lezajlott kutatásaikban már megállapították, hogy a magyar független sajtó munkáját rendszerszinten, változatos eszközökkel akadályozzák. A helyzet tehát eleve sem rózsás, azonban a legfrissebb beszámolók szerint tovább romlott a koronavírus-járvány alatt. (A TASZ kutatása ezen a linken található.)

A koronavírus-járvány okozta válság kapcsán szintet lépett az információk elhallgatása a sajtótól – ennek kárvallottjai pedig nem kizárólag, sőt, nem elsősorban az újságírók, hanem a polgárok közössége”

– olvasható a kutatásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.