2021. május 10., hétfő

AZONNAL KEZDJEN EL ALKOTMÁNYT ÍRNI AZ ELLENZÉK, HA KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN NEM AKAR GÚZSBA KÖTVE TÁNCOLNI

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.05.10.


Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Forgács Imre, volt igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve Vörös Imre, volt alkotmánybíró nyílt levélben nógatja az ellenzéket, hogy mire elérkezik a 2022-es választás, addigra legyen kész az új alkotmány szövege, amire aztán egy tisztalap törvényt lehet építeni, és így hatályon kívül lehet helyezni a "hatalomkoncentráló" szabályokat. Íme a nyílt levél.


Magyarország a rendszerváltás utáni történelme talán legsúlyosabb válságát éli át. A járvány szorítása – a hivatalos sikerpropaganda ellenére – alig enyhül. Az ország kormánya az európai közvélemény előtt lejáratta magát, a független sajtót ellenségként kezeli, és a jogállami intézmények már csak névleg működnek. Ebben a helyzetben sokak reménye, hogy az ellenzéki pártok összefogása a 2022. évi országgyűlési választásokon sikerre vezet. 

A kormányváltás esetén a jogállam helyreállítását csak egy új, köztársasági alkotmánnyal lehet elkezdeni. Ennek részleteiről azonban az ellenzéki pártoknak már 2021 nyarán tárgyalniuk kellene. 

Az alkotmányozás ugyanis a jelenlegi helyzetben különösen bonyolult feladat, ami – a remélt választási győzelem után – nem végezhető el néhány hét alatt. Indokolt lenne, hogy az ellenzéki pártok az alkotmányozás szándékát már az előválasztási kampány során bejelentsék. Ehhez azonban a majdani parlamenti többségnek az egységesen támogatott alkotmány szövegével már a választás előtt rendelkeznie kell. Az új alkotmányt a parlamenti szavazás után a választók népszavazással erősíthetik meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.