2021. május 10., hétfő

DOBREV KLÁRA: NINCS GYURCSÁNY-KÉRDÉS, ORBÁN-KÉRDÉS VAN

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, FÁBIÁN TAMÁS
2021.05.10.


- Azt mondja magáról, ő lesz az ország első női miniszterelnöke, mert az elmúlt években olyan tapasztalatokat és tudást szerzett, ami a Fidesz utáni sikeres kormányzáshoz kell.

- Biztos abban, hogy az elmúlt években felhalmozódott milliárdos vagyonokkal kezdeni kell majd valamit; ez nem adózásról, hanem az igazságosságról szól.

- Magyarországnak nem érdeke ellenségeskedni Oroszországgal és Kínával, de az sem, hogy kiszolgáltatott viszonyba kerüljön velük.

- Ha a Kossuth rádióban az ellenzék is ugyanannyi felületet kapott volna, mint a jelenlegi kormányfő, akkor Orbán még választást sem tudott volna nyerni.

- Az országjárás a járvány idején sem volt elkerülhető, de állítja, nem fertőzött meg senkit.

- Az Orbán-kormány járványkezelése emberéletekbe került, az ellenzék eközben mutatott alternatívát, csak a sajtótájékoztatóikról nem eléggé számol be a sajtó.

- 2022-től Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő lesz, mint sokan mások, de tanácsokat elfogadna tőle is miniszterelnökként.

Interjú Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével.

Miért pont most szállt be az előválasztási kampányba?

Ez egy nagyon felelősségteljes döntés. Éppen időben vagyunk, nagyjából egy évünk van még a választásig, ami elegendő idő arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. De tény: az elmúlt egy év kormányzati teljesítménye, főként a járvány idején tapasztaltak, az államigazgatás teljes szétesése, az a lelketlen és szolidaritásmentes kormányzás, ami a Fideszre jellemző, nagyban erősítette és gyorsította bennem a döntési folyamatot. Ez nem egy egyszemélyes döntés, a Demokratikus Koalíció különböző testületeinek is állást kellett foglalniuk, így ez tényleg mostanra vált véglegessé.

Mikor merült fel először, hogy ön legyen a jelölt?

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a Demokratikus Koalíciót létrehoztuk, rengeteget jártam az országot, érveltem, biztattam, erőt adtam a támogatóinknak. Ebben az időszakban és azóta folyamatosan sokan és sokszor kérdezték tőlem, mikor leszek végre politikus, mikor lépek ki a politikai nyilvánosságra. Már az európai parlamenti (EP) listavezetés is ilyen hosszadalmas, alapos mérlegelés eredménye volt. És azt hiszem, az ilyen felelősségteljes döntéseket így is kell meghozni, átrágva, átbeszélve és végül, minden szempont mérlegelése után.

Férje, Gyurcsány Ferenc fejéből pattant ki az ön szerepvállalása a DK színeiben, vagy inkább ön ambicionálta ezt?

Egyik sem. Mint mondtam, a Demokratikus Koalíció közösségében engem már nagyon régóta kapacitáltak erre. Természetesen a férjem is mindig bátorított, és mindig ott állt mögöttem. Úgy működünk, mint minden normális házaspár, megbeszéljük a döntéseinket.

Mi szólt az indulása ellen?

Egy országot vezetni, különösen Orbán után, és különösen a mostani válság után, felelősségteljes feladat. Erre csak akkor szabad vállalkozni, ha az ember érzi és tudja, hogy képes megcsinálni azt, amire az országnak szüksége van. Hogy az a program, amit összerakott a fejében, és azok a feladatok, amiket lát, az fog Magyarország számára kiutat jelenteni a mostani helyzetből. Amikor eljut az ember erre a pontra, akkor már úgy tűnik, hogy nem is lehetett volna soha másképpen dönteni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.