2021. május 12., szerda

FOGD A PÉNZT ÉS FUSS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.12.


Sajátos játékot játszik a magyar kormány. Tegyük hozzá, nem először. Pontosan nem átlátható érdekek mentén politizál, sokszor ócska, nevetséges érvekkel operálva igyekszik valami olyasmit elhitetni, aminek semmi hitele nincs, de legalább a saját tábor feltétel nélkül elfogadja.


Most például az uniós pénzekkel trükközik: igényt tart a vissza nem térítendő támogatásra, de – ki tudja meddig – elutasítja a kedvezményes hitel lehetőségét. Azt állítja Orbán, és vele a többiek: Magyarország nem akar eladósodni. Mondja ezt akkor, amikor épp négyszáz milliárddal adósodik el Kína felé a Fudan Egyetem nehezen magyarázható idetelepítésével, nem szólva a korábbi hasonló konstrukciókról. Szó nincs tehát arról, hogy a kormány ne akarna eladósodni, már csak azért sincs, mert amikor a magyar miniszterelnök kiutazott az Európai Bizottság vezetőjéhez, még szent volt az elhatározása, hogy igényt tart a hitelre is. Csakhogy – erről szól a fáma – Van der Leyen egyértelművé tette: a pénzt nem költheti a magyar vezetés ahogy akarja, bizonyos célokra nem adnak támogatást, amire pedig igen, azt szigorúan ellenőrizni fogják. Ez azonban nem tetszett Orbánnak, és visszafelé már úgy utazott, hogy eldöntötte: eláll a hiteltől, lett légyen az bármilyen kedvezményes is. Hiába no, van, aki utazás közben alaptörvényt ír, és van, aki hirtelen lemond több ezer euróról. Orbánnak e döntéséhez – feltehetően – még a kormány többi tagjára sem volt szüksége; úgyis tudja, hogy senki nem mer vele szembeszállni.

Mellesleg a miniszterelnök – még a vétó belengetése idején – azzal akarta megakadályozni az EU hitelfelvételét, hogy a felelőtlen, nem fizető tagállamok helyett majd a magyar állampolgároknak kell jótállniuk, az ő zsebükből veszik majd ki a pénzt. Ezt az érvet fél évvel később már félredobta, de ne legyünk biztosak benne, hogy nem veszi elő újra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.