2021. május 12., szerda

ITT A KORMÁNYJAVASLAT: KITÚRNÁ A FUDAN EGYETEM A DIÁKVÁROST

168 ÓRA
Szerző: LENGYEL TIBOR
2021.05.12.


A hétfői önkormányzati egyeztetésre kész helyzetet teremtett a kormányzat azzal, hogy benyújtotta a Fudan Egyetemről szóló törvényt. Állami ingatlanok kerülnek ingyen a Fudan alapítványához, alig marad hely a Diákvárosnak. Baranyi Krisztina most azt kérdezi: hová tűnt a Diákváros?

Nem sok egyeztetési mozgásteret hagyott a kormányzat a Fudan Egyetem ügyében jövő hétre összehívott tárgyaláson a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak, mivel a beruházásért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs miniszter már benyújtotta a kínai egyetem megvalósításának előkészítéséről és az ezzel egy területen osztozó Diákvárosról szóló törvényjavaslatokat.

A Fudan Egyetemről szóló jogszabálytervezet kimondja, ami már a kínai Fudan-nal április végén kötött stratégiai megállapodásból is kiolvasható volt: az új intézmény alapítványi fenntartású lesz – mint a „fenntartóváltáson” átesett magyar egyetemek. A közérdekű vagyonkezelő alapítványként létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány is jelentős állami vagyont, földterületet kap meg ingyenes juttatásként a törvényjavaslat szerint.

A leendő Fudan Egyetem alapítói, tulajdonosi és fenntartói jogait egyszerre ellátó alapítvány a javaslat szerint „államilag elismert felsőoktatási intézményként hozza létre és működteti” az új felsőoktatási intézményt, és gazdasági tevékenységet is végezhet, fogadhat adományokat és pályázhat támogatásokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.