2021. május 13., csütörtök

KARIKÓ KATALIN: HAT HÉTRE VAN SZÜKSÉGÜNK AHHOZ, HOGY LÉTREHOZZUNK EGY ÚJ VAKCINÁT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.05.13.


Karikó Katalin ma reggel a miniszterelnöknél járt. A szűkszavú sajtófőnöki tudósításból tudjuk, hogy szót ejtettek az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről is. A mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora erről már korábban is beszélt. Elmondta, hogy a Pfizer oltása a vírus brit és brazil változata ellen ugyanúgy véd, mint a vuhani ellen, a hatásossága valamivel kisebb a vírus dél-afrikai variánsával szemben. Ugyanakkor az mRNS-vakcinák esetén bármennyi dózist be lehet adni, lehet ismételni, nem zárja ki a korábbi vakcinálás az újabb adag beadását. Jó hír az is, hogy már tesztelik a hat hónapos kortól adható Pfizer vakvcinát.


A miniszterelnök viszonylag gyorsan rájött, hogy óriási hibát vétett akkor, amikor „leasszonyságozta” Karikó Katalint, ezért a kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját fogadta a Karmelita kolostorban. Túl azon, hogy kifejezte elismerését és nagyrabecsülését Karikó Katalin kutatói munkásságával kapcsolatban, a kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Pedig, a miniszterelnök már hallhatott volna erről sok mindent, hiszen a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora az MTA 194., rendes közgyűlésén, ahogy erről a Hírklikk is beszámolt, május 3-án már tartott erről előadást az Akadémián. Ez alkalomból egy egész ország ismerhette meg szerénységét, szaktudását, a világhoz való viszonyát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.