2021. május 21., péntek

KÉNYES PÉNZÜGYEINK: INFLÁCIÓ ÉS HITELMORATÓRIUM

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.05.21.


Különös jelenséget tapasztalnak a közvélemény kutatók: rendre azt állapítják meg, hogy a társadalom érzékenysége az áremelkedésekre politikai hovatartozástól függően „szelektív”. Az ellenzéki oldalon rendre arról beszélnek, hogy az áremelkedésekről kiadott jelentések torzítják a valóságot, hiszen a vásárló sokkal nagyobb drágulást tapasztal a boltokban, mint amennyi a hivatalosan bejelentett adatokból következne, míg a kormánypárt megkérdezett támogatói úgy látják, minden rendjén van.


Minek higgyünk, a szemünknek, vagy a hivatalos jelentéseknek? – tettük fel a kérdést Katona Tamás közgazdász professzornak, a KSH korábbi elnökének.

– Nyilvánvaló, hogy a kormánypárt szavazói éppen úgy érzik az áremelkedést, mint bárki más – fejtette ki a professzor, és hozzátette, – A válasz mindig attól függ, ki és hogyan teszi fel a kérdést. Amikor azt kérdezik, egy embertől, mennyire van megelégedve a kormánnyal, akkor a Fidesz szavazói nyilvánvalóan elégedett választ adnak, a többiek pedig az ellenkezőjét. Az elmúlt évtizedben Orbán Viktor elérte, hogy az őt támogatók csak rá figyelnek, azt tekintik cáfolhatatlan ténynek, amit ő kijelent. Hogy a személyes életükben, a hétköznapokban mit tapasztalnak? Hajlamosak azt gondolni, hogy az ország többi polgára biztosan úgy érzi, hogy a drágulás a jelentéseknek megfelelő korlátok között van, legfeljebb ő maga lóg ki a sorból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.