2021. május 4., kedd

KORONAVÍRUS VAKCINÁCIÓ - SZAKIRODALMI TALLÓZÓ

FACEBOOK
Szerző: SZABOLCS DOBSON
2021.05.04.


Kedves Barátaim, amint az idő halad a vakcinákkal kapcsolatban jelennek meg újabb hírek
és az egyes nemzeti oltási kampányok sem mentesek a zűröktől. Egyfelől vannak a tudományos tények, mint pl. az, hogy az AstraZeneca oltás második adagja után hatásosabb a védettség, ha ezt az elsó dózis után 12 héttel adják be, mintha korábban tennék. Ez a tudományos tény nem teljesen van összhangban a legújabb hazai oltási politikával.

Emellett tegnap referáltam a WHO értékelő vizsgálatának eredményeit a feléjük benyújtott - zömében publikálatlan - Sinopharm dokumentációkról, amelyben megállapítják, hogy ezen vakcina hatásosságának és biztonságosságának bizonyítottsága 60 év felettieknél csekély. Vagyis, a kínai cég ezt a korosztályt nem fedte le úgy, mint a nyugati cégek a saját oltásaikkal, bár mindannyian emlékszünk az AstraZeneca első hányattatásaira, amelynek során egyes EU tagállamok szembementek az EMA döntésével és úgy ítélték meg, hogy ez a vakcina nem igazolt kellőképpen időseknél.

Aztán láttuk az AstraZeeca vakcina vérrög vesszőfutását, amely rendkívül aránytalan volt és súlyos butaságokba torkollott, lásd nálunk az Aspirin Protect felvásárlási lázat és a második oltásoktól való averziót. 

Németországban pedig a klinikai bizonyítékokkal nem rendelkező vegyes oltási sort kezdték alkalmazni, azaz az első AstraZeneca oltás után 12 héttel Pfizer-t.

Ha Angliát vesszük, ott már akkor elkezdték a nagy időtáv alkalmazását a két oltás között, amikor erről még nem volt egyértelmű bizonyíték.
Tehát láthatjuk, hogy nemcsak nálunk, máshol is a gyógyszer-engedélyezés normál menetébe beleszól az állami járványkezelés, ami vagy jól van megszervezve, megfelelő szakmai és emberi erőforrásokkal, vagy kevésbé.

Azonban a fentihez hasonló témák kommentjeiben nem ritkán látom, hogy sokan a magyar belpolitika körzőjével-vonalzójával kívánnak véleményt alkotni tudományos kérdésekről, mindenbe belevetítve a politikát és ideológiai meggyőződésüket A magyar kormány ellenségének tekintik már azokat is, akik csupán a tudományos tényekre-állapotokra hívják fel a figyelmet. Persze fordítva is igaz, a patológiás kormányellenesség mindenbe belevetíti az alkalmatanságot és a bűnös szándékot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.