2021. május 20., csütörtök

MA LEJÁR A HATÁRIDŐ, NE HAGYJON PÉNZT AZ ÁLLAMNÁL! - MÁJUS 20-ÁN ÉJFÉLIG RENDELKEZHETÜNK AZ 1 SZÁZALÉKRÓL IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.20.


Ma éjfélkor lejár az szja-bevallás határideje. Az adóhatóság 5,4 millió adózónak el is készítette a bevallását, és ez válik hivatalossá is, ha valaki rá sem pillant. Pedig lehet benne hiba, hiányozhatnak bevételek, és a visszaigényelhető adónk is bennragad, ha nem rendelkezünk róla. Már csak az 1 százalékos adófelajánlásért is érdemes néhány percet rászánnunk, hogy támogathassuk a nekünk szimpatikus szervezetet.


Sokan legyintenek a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásra, ha túl kicsi az összeg, pedig ezekből jönnek össze a százezres, milliós, tíz- vagy akár százmilliós támogatások, amelyek egy-egy civil szervezetnek jutnak. Márpedig az alapítványok sokszor az állam feladatát végzik el, legyen szó a beteg gyerekek ellátásáról, a rászorulók segítéséről, állatmentésről. Adónk kétszer 1 százalékáról (a másik 1 százalék vagy kiemelt állami feladatra vagy egyháznak ajánlható fel) a bevallási határidő végéig rendelkezhetünk. Ha addig nem tesszük meg, akkor ugyanúgy az állami költségvetés része lesz, mint adónk többi része.

Az adóhatóság idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallás tervezetét, amely március 15-étől már elektronikusan elérhető. Az ügyfélkapuval (KAÜ-azonosító) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az eSZJA felületen, és ha szükséges, szerkeszthetik is a bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-án éjfélkor a tervezet az ajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Május elejéig több mint 400 ezer KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosító) nem rendelkező adózót értesített a NAV postán a bevallási tervezetről. Nekik is tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amelyben minden fontos tudnivaló megtalálható. Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor, és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott, kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-ig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.