2021. május 20., csütörtök

MORZSÁKAT SZÓRNAK A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.20.


A kormány többször adja azt, amit egyszer kellene korrekten adni, ily módon pedig azt a képzetet igyekszik erősíteni, hogy ha többször ad „morzsát", az többnek tűnik, mintha egyszer többet juttatna. Így értékelte a Hírklikknek a nyugdíj-ügyek egyik legjobb hazai szakértője a nyugdíjak rövidesen esedékes időszaki kompenzációját. Barát Gáborral arról is beszélgettünk, hogy a jövő évi parlamenti választás előtt mindezzel mit üzen a hatalom az érintetteknek.

Átlagosan havi 888 forintot kapnak a nyár elejére tervezett időszakos emeléssel a nyugdíjasok. Áprilisban jelentették be, hogy – a korábbi évektől eltérően – az idén nem (csak) novemberben, hanem már a nyár elején kompenzálják a tervezett inflációt. Mivel ez jelenleg 3,6 százalék, az érintettek – januárig visszamenőleg – most 0,6 százalékos kiegészítésre számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy azoknak az idős embereknek, akik minimális nyugdíjat, vagyis 17 ezer forintot kapnak, ezúttal 171 forint plusszal kell beérniük.

Megvásárolhatónak hiszi-e a kormány a nyugdíjasokat? – kérdeztük ennek kapcsán az Országos Nyugdíj-főigazgatóság volt vezetőjétől. Barát Gábor azt mondta, ő nem így fogalmazna, de az tény, hogy az érintettek érzelmeivel játszanak, mégpedig szerinte tisztességtelenül. A kormány már nem először adja „szakaszosan" azt, amit egyszer és korrekt összegben kellene biztosítania a nyugdíjasoknak. A szakember úgy vélte, most legalább egy százalékos kiegészítő emelésre lett volna szükség. A 0,6 százalék szégyenteljes. Az igazi probléma persze az, hogy ezzel meg is üzente a hatalom a nyugdíjas társadalomnak, mennyire tartja a tagjait. Tizedekkel játszanak, amikor százmilliárdok mennek buta vagy vitatható célokra – fogalmazott Barát Gábor, aki emlékeztetett rá, azt sem hallotta meg a kormány, amikor sokan javasolták, hogy a több mint egy éve húzódó járványhelyzet miatt – egyszeri juttatásként – az átlag nyugdíj alatt élőknek adjanak egyszeri 30-50 ezer forint közötti összeget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.