2021. május 31., hétfő

„MAGA VOLT A POLGÁR” – JANKOVICS MARCELLRE EMLÉKEZIK BORÓKAI GÁBOR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORÓKAI GÁBOR
2021.05.30.


Még sok terve és munkája volt, tegnap, 79 éves korában mégis örökre eltávozott Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kultúrtörténész, író. Akkurátusan dolgozott a Toldi-rajzfilmen, az Írva faragott képek című Bibliakönyve második részén. Nem kapkodott. Nyilván tudta, hogy kerek és jelentős életművet alkotott már eddig is. Meg azt is gondolhatta, hogy kap még időt a folytatásra, hiszen szerette a 97 évesen elhunyt Varga Imre szobrászművész példáját emlegetni. Hirtelen jött betegsége azonban a 80. születésnapot sem engedte megünnepelni.

Pedig sokan marasztaltuk volna még, hogy csak legyen velünk, magától értetődő természetességgel mutatva a példát. Jankovics Marcell ugyanis maga volt a polgár. Biztos identitással, nemzeti elkötelezettséggel, önálló integritással, mély tudással, irigylésre méltó formával, mindig figyelemmel másokra. Járta a maga útját, amelyről sem erőszakkal, sem csábítással nem hagyta magát letéríteni. Pedig a baloldalnak túl konzervatív volt, a jobbnak túl liberális. (Talán ezért is maradt a lap megszüntetéséig a Heti Válasz szerkesztőbizottságának tagja.)

Jankovics Marcell bár hatni akart, sosem vált térítővé.

Élt, alkotott és hagyott élni, alkotni. Vállalta a sors által rá mért küzdelmeket, de sokkal inkább a dolgok megértésére és megértetésére törekedett, mint a harcra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.