2021. május 2., vasárnap

MARKÓ BEÁTA: ÚJSÁGÍRÓI ÉLETPÁLYAMODELL – AZ ÉRTŐL A NER-IG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2021.05.01.


2016 ősze az átlagnál melegebb volt, október 8-án reggel több órára kisütött a Nap, de csak azért, hogy délre már gomolyfelhők váltsák fel. Az ország legnagyobb példányszámú, baloldali napilapjának szerkesztősége jókedvűen dobozolta a holmijait a Bécsi úti székházba történő visszaköltözésükhöz. A kiadó pizzát, sört, pezsgőt rendelt az esemény megünneplésére. Sajnos, mire a nyolcadik kerületből Óbudára értek, a lap megszűnt. Utcára került több száz munkatárs, köztük az az újságíró – továbbiakban Újságíró –, aki már 10 éve fényezte a lap renoméját.

Hála a jóistennek a tehetség utat tör magának, és az Újságíró nemsokára feltűnt az egykor kiemelkedő minőségű, liberálisnak tartott – értsd: a kormány kiszolgálását megtagadó – hetilap új főszerkesztője mellett pályafutása következő állomásaként, ahol hozzáfoghatott új lapja renoméjának fényezéséhez. Mondanunk sem kell, hogy a hetilap székei nem tátongtak üresen, de emberséges, empatikus és szolidáris manőverezéssel könnyen elérhető, hogy az addig a székekben ülők felálljanak, és az újonnan jöttek minden skrupulus nélkül beülhessenek a már előmelegített ülő alkalmatosságokba. Ilyen esetben – ahogy az bevett gyakorlat – a régi munkatársaknak a nyomát is célszerű sóval behinteni, több (tíz)éves munkájukat még az archívumból is eltűntetni. Ezt is maradéktalanul abszolválták.

Az addig oktatási szakújságíróként tevékenykedő Újságíró előtt végre megnyílt a terep sokoldalúságának és a szociális érzékenységének bizonyítására. Új sorozatot indított sportolási szokásairól, önmaga leküzdésének sikereiről és az idő múlásával szemben folytatott harcáról. Fotókkal illusztrált sorait bizonyára nagy érdeklődéssel falták a sportszerető, ám egyre inkább fogyatkozó számú olvasók.

Hogy hogy nem, ahol szabad a médiapiac, ott szabad a mozgás is, a lapokat adják-veszik, főszerkesztők és szerkesztői székben ülő nem újságírók jönnek-mennek. Néhány év elteltével ez a csapat is vette a kalapját és új – még mindig ellenzékinek tartott – lapot alapítottak, hátrahagyva maguk után az elődjeik idején még nagynevű, munkásságuk után már kevésbé nagynevű lap romjait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.