2021. május 28., péntek

MEGÁLLÍTHATATLANUL NŐ AZ ÉTOLAJ ÁRA, MERT KÍNA MINDEN ALAPANYAGOT FELVÁSÁROL

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.05.28.


Az elmúlt egy évben elszabadultak a globális élelmiszer-árak, Magyarországon például negyedével drágult az étolaj. A töretlen áremelkedés okait a tőzsdei időjárás-spekulációban, az amerikai biodízellázban és abban kell keresni, hogy a sertéspestisjárvány végével újra több a disznó Kínában.

Az élelmiszerárak növekedését gyakran észre sem veszi az ember, mivel fokozatosan, apró emelésekkel történik, és csak hosszú hónapokkal később eszmélünk rá, hogy ez a tábla csoki vagy a kiló cukor nemrég még jóval olcsóbb volt. Az utóbbi néhány hónapban azonban több furcsaság is történt az alapvető élelmiszerek, és az azok árszabását befolyásoló gabonák, termények árával.

Míg több országban a kukorica, a cukor vagy a rizs ára nőtt jelentősen pár hónap alatt, Magyarországon az étolaj árának emelkedése volt a leglátványosabb: míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tavalyi év elején 480-490 forint környékén mozgott a napraforgó-étolaj literenkénti ára, ez decemberre 571 forintra nőtt, idén áprilisban pedig már 651 forintot kellett átlagosan fizetni egy liter étolajért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.