2021. május 23., vasárnap

MIÉRT A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS LETT A LEGFONTOSABB KÖRNYEZETI PROBLÉMA?

G7.HU
Szerző: PLETSER TAMÁS
2021.05.21.


Azt gondolom, hogy a globális felmelegedés az emberiség lényeges környezeti problémai közé tartozik. Viszont nem akut és a súlyához képest túlzott figyelmet és ráfordítást kap. Az élőhelyek megszüntetése, a biológiai sokféleség megszűnése, az élelmiszer- és energiahiány, a talajerózió vagy éppen a világ mikroműanyagokkal való elárasztása legalább annyira súlyos problémák, és talán rövidtávon égetőbbek is, mint a globális felmelegedés.

Ha csak a koronavírus-járványt nézzük, az is lényegében az erdőirtások következménye, egyébként jóval kevesebb alkalom kínálkozik az alapvetően állati (zoonikus) eredetű vírusok emberek közé kerülésére. A világjárvány kialakulásához pedig nyilván szükség volt a globalizációs utazási kedvre, máskülönben jó eséllyel helyi járvány maradhatott volna a Covid-19, vagy lényegesen lassabban terjed volna el, nagyobb időt hagyva a felkészülésre.

Mégis miért lett ekkora téma a globális felmelegedés? Több okot is látok. Egyrészt a klímaváltozás hatásait nehéz elemezni, mivel laboratóriumban nem lehet modellezni azokat a tényezőket, amelyek egy Föld méretű bolygón várhatóan bekövetkeznek, ha nő az üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez jó alapot ad a pánikkeltésre, hiszen valójában nem tudjuk, hogy adott pont feletti hőmérséklet emelkedés után beindulnak-e öngerjesztő folyamatok, például a permafrost olvadása, ami elképzelhető, hogy exponenciálisan növeli a szén-dioxid koncentrációt. Ez a bizonytalanság és a láthatóan rohamosan emelkedő globális átlaghőmérséklet alkalmas a félelemkeltésre. A magyarok 87 százaléka aggódik a klíma miatt a felmérések szerint...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.