2021. május 4., kedd

NORMÁLIS ORSZÁG MINISZTERELNÖKE NEM OLYAN, MINT ORBÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.05.04.


Péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt Orbán Viktor, hogy nem javasolna internacionalista, globalista szemléletű embert az alapítványi fenntartásúvá váló egyetemek kuratóriumaiba. Az ügy előzménye, hogy a parlament 133 bátor embere, kiegészülve a még náluk is bátrabb Mi Hazánk képviselőivel, valamint a Mindenki Másnál Sokkal Bátrabb Volner János honatyával, megszavazta az egyetemek modellváltásnak nevezett megszállását. Tíz egyetem került ezzel a Fidesz kezére, megbízható, a főnökhöz a végtelenségig lojális káderekkel az intézményeket vető kuratóriumok élén.

Ezt már korábban is tudtuk, de az némiképp újdonság, hogy Orbán Viktornak erről van véleménye. Mert az egyetemek vezetése normális üzemmenetben az intézmények polgáraira – tanáraira, diákjaira – tartozik, a miniszterelnöknek ehhez nincs köze. Normális viszonyokról írtunk, vagyis nem arról, ami ma Magyarországon történik. Magyarország mára olyan hely lett, hogy túlmozgásos miniszterelnöke mindenbe beleszólhat, elmondhatja a véleményét életről, halálról, vakcináról és fociról.

Azért azt jó volna tudni, hogy mit jelent Orbán Viktor olvasatában, hogy valaki globalista szemléletű. Általánosságban persze lehet sejteni, de számunkra fontosabb, hogy a miniszterelnök mit gondol erről. Ha ugyanis Orbán nem szeretné, hogy globalisták is bekerüljenek a kuratóriumokba, akkor tudnunk kell, hogy valójában kiktől óvja ezeket a grémiumokat. Első megközelítésben azt kell gondolnunk, hogy azoktól, akik nem olyanok, mint ő. Vagyis, nem szeretné, ha olyan emberek is ott ülnének az egyetemeket vezető testületekben, akiknek nem tetszik például az ország kiárusítása, eladósítása, a keleti despotákkal, különösen a Kínai Népköztársaság vezetőivel sok jót nem ígérő barátkozás. Orbán nem javasolja, hogy olyanok is labdába rúghassanak, akiknek fáj a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának szétverése, a CEU elüldözése, és hogy ez utóbbi helyét egy kommunista elveket valló kínai egyetem foglalja el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.