2021. május 17., hétfő

SZABAD SZEMMEL: KARÁCSONYNAK IGENIS SZÜKSÉGE VAN EGY KIS SZEMTELENSÉGRE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.17.


Aki képes Orbánt megszorítani/legyőzni - ilyennek látják a főpolgármestert a külföldi lapok.


Süddeutsche Zeitung

Az újság úgy mutatja be Karácsony Gergelyt, hogy ő az, aki ismét egyesíteni igyekszik a magyarokat. Óvatos ember hírében áll, de a jövőben többször is offenzívát kell indítania, hiszen kihívta Orbán Viktort. A napokban bocsánatkérésre kényszerült az Economistban tett megjegyzése miatt, pedig nem olyan, aki nyilatkozataiban rendre átlépi a jó ízlés határait. Csakhogy a választási kampány nem arról szól, hogy a felek udvariaskodjanak egymással. Időnként meg kell ereszteni egy-két szemtelenséget is.

Hiszen itt harcról van szó a sokáig legyőzhetetlennek látszó miniszterelnökkel szemben. A felmérések jó esélyt adnak Karácsonynak, ennek ellenére sokáig habozott. De hogy ő lesz-e a közös jelölt, az ezúttal nem annyira a kormányfőtől, hanem az ellenzéktől függ. A 2019-es összefogás siker modellül szolgál a jövő évi választásokra.

Amint bejelentette indulását, a kormányzati média Gyurcsány bábjának állította be. Azt is felróják neki, hogy nem beszél angolul. A mindennapokban azonban olyan gondok foglalkoztatják, hogy pl. a hatalom elvette az önkormányzatok bevételi forrásait és így alig van lehetőség helyi beruházásokra. Az összefoglaló emlékeztet arra, amit Karácsony múlt ősszel mondott az újságnak, hogy ti. a helyhatósági győzelmekkel az ellenzék jelentős pozíciókhoz jutott a nagyvárosokban. Most ugyanezzel próbálkozik országosan is.

Kurier

Várhatóan Karácsony Gergely mögé sorakozik fel az egyesült ellenzék, így jó esélye van, hogy legyűrje Orbánt és véget vessen korszakának. Ha az őszi előválasztáson a budapesti főpolgármester lesz a befutó, akkor a Publicus felmérése szerint őt támogatná az ellenzéki hívek 90, a határozatlanok 45 százaléka. A politikus számít a legtekintélyesebbnek és ő a legismertebb a Fidesszel szembenálló oldalon. Legfőbb céljaként azt hirdette meg, hogy újraegyesítse a megosztott országot.

Azt már elérte, hogy a főváros működjön, a kormány kettős járomfogása ellenére is. A közvélemény kutatások arról árulkodnak, hogy hatalom és ellenzék fej-fej mellett halad, vagyis az eredmény várhatóan szoros lesz. Orbán már háromszor egymás után ért el kétharmadot, ami lehetővé teszi számára, hogy minden kötöttség nélkül irányítsa az országot, amiben persze szerepe volt az ellenzék széttagoltságának és belső rivalizálásának is. A jelenlegi összefogás az egyetlen esély, hogy lezáruljon az Orbán-éra.

Yahoo/Bloomberg

Kelet-Európában javában felfelé tartanak a kamatok a kötvénypiacokon, függetlenül attól, hogy mit mondanak az érintett jegybankok. Az MNB és lengyel társintézménye most éppen azt mantrázza, hogy nem kell aggódni a meglóduló infláció miatt, mert az csak átmeneti, ezért inkább várni kell, illetve a gazdasági kilábalást kell serkenteni a járvány enyhülésével.

A kereskedők azonban nem ennyire türelmesek. A Bloomberg adatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők két éven belül a kamatok 1,3 százalékos emelkedésével számolnak. Virovácz Péter, az ING közgazdásza azt mondja, hogy a központi bank kötéltáncot folytat, mert ha sikerül elhitetnie, hogy a fogyasztói árindex jövőre a 2-4 %-os sávban marad, akkor kibekkelheti a magasabb átmeneti értéket.

Csakhogy a kötvényeladások azt mutatják, hogy hat az aggály, mármint hogy a fellendülés hatására belegyorsít az inflációs spirál. A JPMorgan szakértői azt tanácsolják, hogy jelenleg nem szabad nagyobb mennyiségben kelet-európai értékpapírokat venni. Viszont ha a jegybankok leállnak a vásárlásokkal, az nagy kockázat, mert az MNB-hez kötődik az ilyen ügyletek csaknem egyharmada.

Ugyanakkor a magasabb infláció tényleges veszélyt jelent. Magyarországon az éves ütem már 5,1 százalékra gyorsult. Vagyis átlépte a jegybank tolerancia határát. A JPMorgan szerint arra kell készülni, hogy veszélybe kerül a program, mármint hogy a Matolcsy-féle intézmény folyamatosan pénzt pumpáljon a gazdaságba.

Washington Post

Bizonyosnak tekinthető, hogy Kína nem csupán kulturális, hanem fizikai értelemben is elnyomó intézkedéseket alkalmaz az ujgurokkal szemben, ami kimeríti a népirtás fogalmát – állapítja meg a vezércikk. Pedig az 1948-ban jóváhagyott ENSZ-megállapodás kimondja: soha több nem ismétlődhet meg a genocídium. Csakhogy a tények arra utalnak, hogy a kínai hatóságok nem egyszerűen agymosást alkalmaznak a táborokba zárt ujgur kisebbséggel szemben, tehát rákényszeríti tagjait, hogy adják fel nyelvüket és kulturális hagyományaikat, de emellett még brutálisan korlátozza a születések számát is.

Hszincsiang tartományban sokáig nem volt komoly következménye annak, hogy a családok a hivatalosan engedélyezettnél több gyereket vállaltak. Ám a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a születések száma egy ideje radikálisan csökken, ami összefügghet a tömeges sterilizálásokkal, az erőszakos családtervezéssel és vétkesekre kirótt drasztikus büntetésekkel. A folyamat 2017-ben indult be, és azóta meredeken zuhan az újszülöttek száma. Csak 2018-ban majdnem 44 %-kal lett kisebb. Azaz kétszer annyi, mint amennyit Kambodzsában a vörös khmerek számlájára kellett írni azok rémuralmának csúcsán.

A lap ezért azt javasolja a jövőre esedékes pekingi téli olimpiát támogató multiknak, így a Bridgestone-nak, az Intelnek, a Coca-Colának, a Samsungnak, a Toyotának, a Visának, a Panasonicnak és a többinek, hogy nagyon figyeljenek oda. Mert könnyen lehet, hogy a „soha többé”-ből újabb népirtás lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.