2021. május 12., szerda

ÚJRA ITT A LÁNCTARTOZÁSOK RÉME - EZT HOZTA A JÁRVÁNY AZ ÉPÍTŐIPARBA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.12.


Az év végére 360 milliárd forintra nőhet a késedelmes fizetések összege, aminek a fele lánctartozássá válhat – derül ki az ÉVOSZ legfrissebb felméréséből. Az építőanyagok ára áprilisban annyira megugrott, hogy megemelheti a nagy átfutási idejű beruházások szerződéses összegét.


Az építési piacot is több mint egy éve sújtó járványhelyzet miatt fokozatosan nő a lánctartozás összege. Romlott a megrendelők fizetési fegyelme, ami legjobban a kifizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb felméréséből.

A megkérdezett vállalkozások jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőkre, és 8 százalékra nőtt a késedelmes fizetések aránya. Amennyiben nem történik kedvező fordulat, az ÉVOSZ számításai szerint 2021 végére a késedelmes fizetések összege elérheti a 360 milliárd forintot. Ennek a fele tartós követeléssé válva bekerül a lánctartozások körébe, ami így 180-200 milliárd forintra nőhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.