2021. június 22., kedd

A FOCI NEMES KÜZDELEM, DE ÉLETVESZÉLYES, HA POLITIKAI GICCSRE HASZNÁLJÁK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.06.22.


Valaha Góliátok voltak a magyar fociban, mára a Dávidokat ünnepeltetik, ha kihoznak döntetlenre egy mérkőzést. Tudatos tendenciának tűnik, hogy kormánypolitikusok kisajátítják, s akár a legszélsőségesebb párhuzamokig képesek deformálni az egyre inkább kampányeszközzé váló labdarúgó Európa Bajnokságot.


Mostanában kétszer is meg kell gondolni, hogy megengedhető-e Dávid Ibolya klasszikus szlogenje, miszerint „nem értek a focihoz” sőt, szabad-e nem szeretni a labdarúgást. Túl két teltházas Puskás Aréna-beli mérkőzésen, úgy tűnik, jobb meggondolni a véleménynyilvánítás szabadságát – legalábbis ebben a témában. Egyértelmű, hogy a brutális túlárazásból felépült stadion e két mérkőzéssel legitim lett, boldogan lelkes szelfiket kénytelenek küldeni a helyszínről az ellenzéki politikusok is, tetszik-nem tetszik, Orbán 2-0-ra vezet.

Nem csak a politikai szcéna, de a kampány része lett a budapesti EB, főként, hogy a világsajtót a zsúfolásig telt vadonatúj stadion helyett inkább a belvároson végigvonuló fekete pólós radikálisok monolit tömege töltötte be. Szinte még el sem kezdődött a bajnokság, de azonnal a politika porondjára került. Már a nyitómérkőzést megelőző magyar-ír meccs kapcsán a rasszizmus ellen tiltakozó, nemzetközileg elfogadott térdelő gesztus ellen kikelt magából Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő és kijelentette: „a magyar focisták a náciknak sem voltak hajlandók karlendíteni. Most pedig nem hajlandók a liberálfasisztáknak térdelni. Ennyi". Hogy pontosan mindezen mit értett és miért érzi párhuzamosnak a rasszizmus elleni térdeplést a náci karlendítéssel, azt azóta sem tudtuk meg, de a gondolathoz később egyetértőleg csatlakozott Deutsch Tamás is. A közismerten focirajongó Kukorelly Endre író ezzel szemben, minapi rádiónyilatkozatában politikamentes személyes véleményeként fogalmazta meg, hogy ő speciel giccses gesztusnak tartja a letérdelést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.