2021. június 26., szombat

A HOMOFÓB-VITA LÉNYEGE: ELHAGYHATÓ BŰN VAGY VELE SZÜLETETT ADOTTSÁG A HOMOSZEXUALITÁS?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.26.


A törvény körüli vita lényegére mutatott rá Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki az uniós csúcson kijelentette, hogy "Nem meleggé váltam. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. Ez alapvető jogokról szól, a jogról, hogy lehetünk mások". Ezzel egybecseng Pete Buttigieg amerkai közlekedési miniszter kijelentése miszerint bármit megtett volna azért, hogy ne legyen meleg, de melegnek született. Az orbáni homofób törvény mögött az a középkori vallási felfogás áll, hogy senki nem születik melegnek, hanem azzá válik. Bűn, mint a házasságtörés, csak súlyosabb, szégyenletesebb, amit lehet választani vagy elutasítani. A homoszexualitás szerintük nem vele született identitás, hanem szexuális perverzió, amit bármikor el lehet hagyni. Hány ellenpéldát hozzunk?


A homofób törvény által felvetett kérdés az, hogy élhetnek-e az egyházon kívüli emberek a nemi identitásuktól függetlenül szabad életet, élvezhetnek-e a heteroszexuálisokkal egyenlő jogokat, vagy továbbra is megvetett, megbélyegzett, megtűrt és másodrangú emberek lehetnek csupán, akiknek titkolniuk kell a nemi idetitásukat és bujkálniuk kell, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megvetés őket. A vita mögött az a kérdés áll, hogy a homoszexualitás az emberrel vele született adottság, vagy olyan felvett identitás, amit el lehet hagyni. Ez utóbbi az egyházi álláspont, amelyet az egyháztagok élete sem igazol, s erre épül a homoszexuálitásról szóló tájékoztatás, információ tilalma, ami azt feltételezi, hogy ha valaki hall a homoszexualitásról, akkor azzá válhat. Az pedig káros.

Ezzel szemben maguk a homoszexuálisok azt állítják, hogy aki nem született annak, az soha nem lesz meleg. Ezért nem folytatnak “propagandát” sem, nem akarnak senkit meleggé tenni, mert nem is lehet. Ahogy egy melegből sem fog senki heteroszexuálist csinálni, ami nem azt jelenti, hogy nem lesznek heteroszexuális kapcsolatai, de a vele született hajlamát soha nem veszíti el. Ezt tagadja az egyházi felfogás, a legnevetségesebbek szerint a homoszexualitás fertőzéssel is terjed, mint egy vírus. Megfeledkeznek, hogy a Biblia szerint az emberrel minden vele született Ádám miatt. Ezért az informálás a megértést segíti, másrészt azokat a fiatalokat, akik felismerik a velük született meleg identitást, és a társadalmi elutasítás miatt elindul a lelki kálváriájuk, ami tragédiához vezethet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.